Η Αρμενία δήλωσε την ετοιμότητά της να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Η Αρμενία δήλωσε την ετοιμότητά της να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν

 

I Armenia dilose tin etoimotita tis na anagnorisei to Nagkorno Karampach os meros tou Azermpaitzan



Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Nikol Pashinyan σημείωσε ότι για αυτό είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού


Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, που περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά υπό τον όρο ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού. Αυτό είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.


«Η Αρμενία αναγνωρίζει 86,6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν και προχωρώντας από το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να αναγνωρίσει 29,8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Τα 86,6 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εμείς μιλούν για το γεγονός ότι το θέμα των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα πρέπει να συζητηθεί στη μορφή Μπακού-Στεπανακέρτ», είπε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αρμενικού υπουργικού συμβουλίου, το Ερεβάν κατανοεί ότι το Μπακού αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας.

Ζήτησε επίσης διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλεια και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι διαφορετικά το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δήθεν εθνοκάθαρση στην περιοχή.

Το Μπακού και το Ερεβάν αμφισβητούν την ιδιοκτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τον Φεβρουάριο του 1988, όταν ανακοίνωσε την απόσχισή του από την ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν. Η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και ξεκίνησαν ενεργές μάχες. Στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Πασινιάν υπέγραψαν κοινή δήλωση για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σταμάτησαν στις θέσεις τους, αρκετές περιοχές τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Μπακού και Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος της γραμμής επαφής και στον διάδρομο του Λατσίν. Στη συνέχεια, οι ηγέτες των τριών χωρών ενέκριναν πολλές ακόμη κοινές δηλώσεις για την κατάσταση στην περιοχή. Πέρυσι, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία άρχισαν να συζητούν μια συνθήκη ειρήνης
Από το Blogger.