Η κλιμάκωση της αποδολαριοποίησης παγκοσμίως έχει προκαλέσει τρόμο στον Λευκό Οίκο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Η κλιμάκωση της αποδολαριοποίησης παγκοσμίως έχει προκαλέσει τρόμο στον Λευκό Οίκο

I klimakosi tis apodolariopoiisis pagkosmios echei prokalesei

 Η κλιμάκωση της αποδολαριοποίησης έχει προκαλέσει τρόμο και στον Λευκό Οίκο όπως φαίνεται από την απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «αν υπάρχουν ανησυχίες στην κυβέρνησης λόγω της παγκόσμιας τάσης φυγής από το δολάριο».

Η απάντηση του Κίρμπι ήταν ενδεικτική: «Δεν έχω μία καλή απάντηση για σένα»!

 Στο πλαίσιο μας ριζικής αναδιαμόρφωσης της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής τάξης, αυξανόμενος αριθμός κρατών επιλέγει να εγκαταλείψει το αμερικανικό δολάριο ως νόμισμα διακανονισμού των εμπορικών συναλλαγών το οποίο χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ ως γεωπολιτικό όπλο και το εγκαταλείπουν εντελώς υπέρ του γιουάν, καθώς η Κίνα έχει γίνει κορυφαίος εμπορικός εταίρος σε περισσότερες από 140 χώρες.

Εάν το Πεκίνο εγκαταλείψει το αμερικανικό δολάριο στη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με «σοβαρές» συνέπειες, προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές.

Υπογραμμίζοντας ότι μια «νέα εμπορική τάξη αναδύεται», υπογραμμίζεται η παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης που ανοίγει το δρόμο για το νόμισμα της Κίνας – το γιουάν.

Εάν η Ουάσιγκτον επιλέξει να «αποσυνδεθεί» (decoupling, όπως είναι ο οικονομομίκός όρος) από την Κίνα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, με ολοένα και περισσότερες χώρες να προτιμούν να συναλλάσσονται με την Κίνα χρησιμοποιώντας το γιουάν.

«Είμαστε υπέρ της αποδέσμευσης και της διαφοροποίησης, όχι της αποσύνδεσης», δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan στο Ινστιτούτο Brookings στα τέλη Απριλίου, αναφερόμενος στην οικονομία της Κίνας

Ωστόσο, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών από τις ΗΠΑ σημείωσαν βουτιά 20,6% σε ετήσια βάση τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Εάν η τάση πτώσης συνεχιστεί, θα «επιταχύνει την παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης», προειδοποίησε το αμερικανικό υποργείο Οικονομικών

Εν τω μεταξύ, το μερίδιο του γιουάν – που αναφέρεται επίσης ως ρενμίνμπι – στις διασυνοριακές πληρωμές της Δημοκρατίας της Κίνας εκτοξεύτηκε στο 48% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση.

Πράγματι, η αποδολαριοποίηση γίνεται παγκόσμια τάση καθώς το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα των ΗΠΑ χάνει γρήγορα τη λάμψη του.

Η Μόσχα υιοθέτησε το γιουάν ως αποθεματικό νόμισμα, ενώ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει τα κινεζικά μέσα πληρωμής «μεταξύ Ρωσίας και χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής».

Η Κίνα και η Βραζιλία σύναψαν πρόσφατα συμφωνία για την απευθείας διεξαγωγή εμπορικών και χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ.

Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, ειδικά στον Παγκόσμιο Νότο, χωρίζουν τους δρόμους του με το δολάριο ΗΠΑ για πολλούς λόγους. Αυτές περιλαμβάνουν την επιθετική πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον χωρών που ακολουθούν μη αρεστή για τις ΗΠΑ εξωτερική πολιτική.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου της δέσμευσης των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας, της αποσύνδεσής της από το SWIFT, μαζί με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις βιομηχανίες της Κίνας, ήταν μια αφορμή αφύπνισης για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τη πολιτική χρήση του νομίσματος, με τη ζήτηση για δολάρια σε διεθνείς συναλλαγές να μειώνεται.

Άλλοι παράγοντες ήταν το διογκούμενο ομοσπονδιακό χρέος της Αμερικής, η αστάθεια του δολαρίου, μια σειρά από χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ και πιο πρόσφατα, η διαμάχη για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Όλα αυτά έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν κάνει τον δανεισμό σε δολάρια ακριβό σε παγκόσμια κλίμακα.

pronews

Από το Blogger.