Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οι ΗΠΑ: «Είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο», τονίζει η υπουργός Οικονομικών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας οι ΗΠΑ: «Είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο», τονίζει η υπουργός Οικονομικών

Sta prothyra chreokopias oi IPA: «Eimaste me to pistoli ston krotafo», tonizei i

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε για μια ακόμη φορά η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας τους βουλευτές ότι, χωρίς αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν έπιασε τον Ιανουάριο, θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές του φετινού Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Γέλεν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο ABC News πως δεν πρέπει να γίνονται «με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού» οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους. Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να ψηλώσουμε την οροφή του χρέους, για να αποφύγουμε την οικονομική καταστροφή», και ότι «διαφορετικά, θα είναι η πρώτη φορά στην Αμερική που δεν θα καταφέρουμε να καταβάλλουμε οφειλόμενες πληρωμές».

 

 

Η Τζάνετ Γέλεν πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει «έκτακτα μέτρα», για να αποφύγουν την χρεοκοπία και δεν είναι κάτι που μπορεί να συνεχίσει να κάνει το Υπουργείο Οικονομικών. «Αν δεν αναλάβει δράση το Κογκρέσο», τόνισε, «πιθανώς θα υπάρξουν χρηματοοικονομικές συνέπειες στην αγορά και στα επιτόκια και θα προκληθεί συνταγματική κρίση».



 

Καταλήγοντας, πάντως, η Γέλεν δεν παρέλειψε να εκφράσει την εμπιστοσύνη της «στη συνολική ευρωστία του τραπεζικού συστήματος», την οποία και θα επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα στην G7, την ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών του κόσμου, εξηγώντας ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας είναι καλύτερες από ό,τι ήταν το περασμένο φθινόπωρο.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ, οι οποίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κήρυξη στάσης πληρωμών και με αθέτηση των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους τους από την 1η Ιουνίου, εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα… 31 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Από το Blogger.