Νίκος Μπογονικολός: Οι επαφές του επιχειρηματία που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας με το ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Νίκος Μπογονικολός: Οι επαφές του επιχειρηματία που συνελήφθη για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας με το ΥΠΕΘΑ και την ΓΔΑΕΕ

Nikos Bogonikolos: Oi epafes tou epicheirimatia pou synelifthi gia kataskopeia

 Συνεργασίες με την ελληνική αμυντική βιομηχανία επεδίωκε τα τελευταία χρόνια ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός που συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές με την κατηγορία ότι παρείχε παρανόμως στη Μόσχα αμερικανικό ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό το οποίο είχε προμηθευτεί ως τελικός χρήστης από αμερικανικές εταιρίες.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, ο κ. Μπογονικολός τουλάχιστον από το 2018 είχε επιχειρήσει με προτάσεις του προς τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα (ΕΑΣ). Οι προτάσεις αφορούσαν την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων ή συνεργασίες με ολλανδικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στις αρχές του 2020 κ. Μπογονικολός πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με στελέχη της ΓΔΑΕΕ με σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία. Όπως πληροφορείται το OnAlert, στην πρώτη συνάντηση κατέθεσε πρόταση για συνεργασία της εταιρίας του, Aratos και μιας ολλανδικής εταιρίας με την ΕΑΒ. Η πρόταση αφορούσε τσον τομέα της συντήρησης των ιπτάμενων μέσων. Σημειώνεται ότι Έλληνας επιχειρηματίας δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στην Ολλανδία.

Είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους από το 2017

Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση του Μπογονικολού με την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ. Σε αυτή ο επιχειρηματίας κατέθεσε πρόταση για συνεργασία ενός συνασπισμού από 187 ολλανδικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της αμυντικού εξοπλισμού, με τις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέπεμψαν τον επιχειρηματία και την πρόταση του, στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2018, ο Νίκος Μπογονικολός είχε εμφανιστεί με την εταιρία ARATOS να παρουσιάζει, σε διημερίδα Καινοτομίας της ΓΔΑΕΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρόγραμμα για την «Ανάπτυξη συστήματος χαρτογράφησης ναρκοπεδίου με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους».

Σύμφωνα με το έγγραφο που το FBI με το οποίο ζητείται η έκδοση του επιχειρηματία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τη σύλληψη του στο Παρίσι, στις 9 Μαΐου, ο κ. Μπογονικολός είχε στρατολογηθεί από τους Ρώσους από το 2017, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν από εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Από το ρεπορτάζ του ΟnAlert, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής ότι κάποια πρόταση του κατηγορουμένου από τις αμερικανικές αρχές για παράνομη εξαγωγή ευαίσθητων τεχνολογιών και υλικών «διπλής χρήσης» βρήκε ανταπόκριση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Φωτογραφία αρχείου Intime News

Από το Blogger.