Σουδάν: Άγριες μάχες σε Χαρτούμ και γειτονικές πόλεις - Χωρίς νερό και ρεύμα η πρωτεύουσα, μειώνονται και τα τρόφιμα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Σουδάν: Άγριες μάχες σε Χαρτούμ και γειτονικές πόλεις - Χωρίς νερό και ρεύμα η πρωτεύουσα, μειώνονται και τα τρόφιμα

Soudan: Agries maches se Chartoum kai geitonikes poleis - Choris nero kai revma

Βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τμήματα της πρωτεύουσας του Σουδάν Χαρτούμ την Κυριακή 14/5
, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αντιμαχόμενες στρατιωτικές φατρίες ήταν έτοιμες να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, παρά τις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα στη Σαουδική Αραβία.
Το Χαρτούμ και οι γειτονικές πόλεις Μπαχρί και Ομντουρμάν πέρα ​​από τους δύο κλάδους του Νείλου παραμένουν το κύριο θέατρο σύγκρουσης μαζί με τη δυτική επαρχία Νταρφούρ από τότε που ο στρατός και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ξεκίνησαν τις μάχες στις 15 Απριλίου.
Βομβαρδισμοί έπληξαν το Μπαρί και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τον Ομντουρμάν νωρίς την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters και αυτόπτες μάρτυρες.
«Υπήρξαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κοντά μας στη Σαλίχα που τίναξαν τις πόρτες του σπιτιού», είπε η Σάλμα Γιασίν, δασκάλα στο Ομντουρμάν.
Ένας κάτοικος κοντά στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, το οποίο παραμένει κλειστό από την έναρξη της σύγκρουσης, είπε ότι υπήρχαν επαναλαμβανόμενες μάχες εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη από τη σύγκρουση που άρχισε εδώ κι ένα μήνα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 676 ανθρώπους και τραυματιστεί 5.576, αν και με πολλές αναφορές για αγνοούμενους και πτώματα άταφα, ο πραγματικός απολογισμός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Περίπου 200.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και περισσότεροι από 700.000 έχουν εκτοπιστεί εντός του Σουδάν, πυροδοτώντας μια ανθρωπιστική κρίση που αποσταθεροποιεί την περιοχή.
Όσοι έχουν παραμείνει στο Χαρτούμ αγωνίζονται να επιβιώσουν καθώς οι υπηρεσίες υγείας έχουν καταρρεύσει, οι παροχές ρεύματος και νερού έχουν διακοπεί και τα αποθέματα τροφίμων έχουν μειωθεί.

www.bankingnews.gr

Από το Blogger.