Κυβέρνηση τεχνοκρατών στη Σλοβακία στο δρόμο προς τις κάλπες - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Κυβέρνηση τεχνοκρατών στη Σλοβακία στο δρόμο προς τις κάλπες

Kyvernisi technokraton sti Slovakia sto dromo pros tis kalpes

 Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ υπό το βάρος σκανδάλων τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, Λούντοβιτ Όντορ, διορίστηκε πρωθυπουργός στη Σλοβακία μετά την παραίτηση του Έντουαρντ Χέγκερ.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείτο υπηρεσιακής κυβέρνησης συνασπισμού, αφού η κυβέρνησή του έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, ζήτησε από την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα. να ανακληθεί η θητεία του.

"Θα διορίσω προσωρινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Λούντοβιτ Όντορ, υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας", δήλωσε μετά την συνάντηση με τον Χέγκερ η Τσαπούτοβα.

Ο νέος πρωθυπουργός, 46 ετών, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, θα διοριστεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η πρόεδρος, για να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ο Όντορ, ο οποίος διορίζεται πέντε μήνες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου, θα είναι ο τρίτος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σλοβακίας μετά τις τελευταίες εκλογές του 2020.

"Φυσικά, το βασικό κριτήριο ήταν η τεχνογνωσία, αλλά ταυτόχρονα επιλέχθηκαν μόνο πρόσωπα που δεν θα είναι υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές", δήλωσε η πρόεδρος, η οποία είχε "στόχο να μην ευνοήσει κανένα από τα πολιτικά κόμματα στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο".

Η Τσαπούτοβα, μιλώντας σε τηλεοπτικό διάγγελμα, είπε ότι θα διορίσει τη νέα κυβέρνηση μετά τις 15 Μαΐου.

Η πρόεδρος είπε από τη Μπρατισλάβα ότι οι υπουργοί έχουν ήδη επιλεγεί, αλλά ότι δεν θα διοριστούν μέχρι την εβδομάδα της 15ης Μαΐου, επειδή θα ήθελε να ενημερώσει πρώτα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μέχρι τότε, ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ έχει καθήκον να συνεχίσει το έργο του, πρόσθεσε.

Η νέα προσωρινή κυβέρνηση θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες που δεν έχουν καμία πρόθεση να κατέβουν στις εκλογές της 30ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε η Τσαπούτοβα, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιος να κάνει κατάχρηση της λειτουργίας της προσωρινής κυβέρνησης για προεκλογικούς σκοπούς.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός επικαλέστηκε διαφορές με την Τσαπούτοβα, μετά και την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης έπειτα από την παραίτηση, την Πέμπτη, του υπουργού Γεωργίας, εξαιτίας μιας υπόθεσης επιχορήγησης 1,4 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην εταιρία του. Την επομένη, και ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Από το Blogger.