ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου» στις εκλογές στη Ροδόπη - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «ωμή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου» στις εκλογές στη Ροδόπη

 

Stelechos tou SYRIZA katangellei «omi paremvasi tou tourkikou proxeneiou»

Η Ελένη Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Κομοτηνής που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ μιλά για εκλογή του  Φερχάτ Οζκιούρ με «προσπάθειες του ερντογανικού κράτους» – Άνετη επανεκλογή για τον Αχμέτ Ιλχάν του ΠΑΣΟΚ που πήγε κόντρα στο προξενείο

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Μπορεί η Ροδόπη να εξελίχθηκε σε «γαλατικό χωριό» για τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω υποστήριξης της μειονότητας, ωστόσο ήδη βγήκαν τα … συντροφικά  «μαχαίρια» για την εκλογή του εκλεκτού του τουρκικού προξενείου Φερχάτ Οζγκιούρ που επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία έναντι του έως πρότινος βουλευτή του κόμματος Δημήτριου Χαρίτου.

ozgiour
O Φερχάτ Οζκιούρ

Η Ροδόπη είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της Ν.Δ. Αυτό οφείλεται, όπως αποδεικνύουν τα τελικά αποτελέσματα, στη «γραμμή» που έδωσε το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής σε μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας που συστηματικά χειραγωγεί, προς εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων της Άγκυρας.

«Συγχαρητήρια στον Ερντογανικό υποψήφιο»

Η εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου, προκάλεσε την αντίδραση της Ελένης Λαφτσή,  στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον δήμο Κομοτηνής που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε ευθέως λόγο για «ωμή και αισχρή παρέμβαση» χαρακτηρίζοντας τον νεοεκλεγέντα βουλευτή : «Ερντογανικό». Σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η ίδια καταφέρεται -χωρίς να τον κατονομάζει- εναντίον του Φερχάτ Οζκιούρ χαρακτηρίζοντάς τον «αριστερό δεκανίκι» όπως επίσης και εναντίον όσων «προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου».

Έγραψε συγκεκριμένα : «Συγχαρητήρια στο τουρκικό προξενείο που για άλλη μια φορά κατάφερε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα στη Ροδόπη! Συγχαρητήρια και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια του ερντογανικού κράτους να εκλέξει το υποτιθέμενο αριστερό δεκανίκι τους ως βουλευτή στη Ροδόπη. Συγχαρητήρια και σε όσους προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη αυτή την παρέμβαση της Τουρκίας ως νίκη ενός αριστερού χώρου. Θα σας στενοχωρήσω αλλά αυτή η υποβοηθούμενη εκλογή ούτε αριστερή ούτε προοδευτική στο ελάχιστο είναι. Είναι μόνο παρέμβαση ωμή και αισχρή!»


Το 2019 η Ροδόπη στον χάρτη ήταν «γαλάζια», με τη Ν.Δ. να υπερισχύει του ΣΥΡΙΖΑ, με 38% (23.123 ψ.) έναντι 27% (16.603). Το ΠΑΣΟΚ, τότε ΚΙΝΑΛ, είχε λάβει 22% (13.405) ψ. Και τα τρία κόμματα είχαν εκλέξει από έναν βουλευτή (ΝΔ/Ευριπίδη Στυλιανίδη, ΣΥΡΙΖΑ/Δημήτρη Χαρίτο. ΚΙΝΑΛ/Ιλχάν Αχμέτ). Στις εκλογές της Κυριακής το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής κατεύθυνε τις ελεγχόμενες μειονοτικές ψήφους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί ο Φερχάτ Οζγκιούρ, ο οποίος μιλάει ευθαρσώς για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη. Αποτέλεσμα να υπερισχύσει στην Ροδόπη ο ΣΥΡΙΖΑ με 33% (20.183 ψ.) έναντι 28% (16.462 ψ.) της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 23% (13.770 ψ.). Και τα τρία κόμματα εξέλεξαν από έναν βουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ/Φερχάτ Οζγκιουρ, ΝΔ/Ευριπίδη Στυλιανίδη, ΠΑΣΟΚ/Ιλχάν Αχμέτ). Ωστόσο η άνετη επικράτηση έφερε γκρίνια και σοβαρές καταγγελίες στη Ν.Ε. Ροδόπης, που φτάνουν πλέον έως την πλατεία Κουμουνδούρου και τα κεντρικά του κόμματος. Ο «εκλεκτός» του τουρκικού προξενείου Φερχάτ Οζγκιουρ, που το 2019 είχε καταταγεί 2ος πίσω από τον Χαρίτο με 408 ψήφους διαφορά, εξελέγη πανηγυρικά βουλευτής με 12.208 ψήφους. Ο έως πρότινος βουλευτής Δημ. Χαρίτος, περιορίστηκε στην δεύτερη θέση με μόλις 3.902 ψ.. Διαφορά 8.306 ψήφοι.

Η μεγάλή ήττα του τουρκικού προξενείου

Μπορεί ωστόσο το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής να κατάφερε να εκλέξει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον «εκλεκτό» του Φερχάτ Οζγκιουρ, ωστόσο μετράει και την πρώτη του μεγάλη ήττα, με την άνετη επανεκλογή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Ιλχάν. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έχει «αποκηρυχθεί» από την Άγκυρα και το «σύστημα» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής, επειδή αρνείται να ακολουθήσει τις υποδείξεις και το τουρκικό αφήγημα για την μειονότητα.

irhan
O Αχμέτ Ιλχάν

Ο ίδιος είχε διαγραφεί από την άτυπη Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας, στην οποία συμμετέχουν οι εκλεγμένοι παράγοντές της (βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες, ψευδομουφτήδες, κ.ά.), με μία ανακοίνωση που τον κατηγορεί πως με τις πράξεις του αμφισβητεί την «τουρκική» ταυτότητα της μειονότητας.

Ο Αχμέτ έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσφορία του για τον παρεμβατικό ρόλο του προξενείου στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας δημόσια ως «μη σύννομη» τη δράση του Τούρκου Πρόξενου Μουράτ Ομέρογλου και ξεκαθαρίζοντας πως : «τα ζητήματα της μειονότητας είναι εσωτερικά (σ.σ. της Ελλάδας) και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει». Αποτέλεσμα ήταν να μπει στο στόχαστρο του προξενείου και των «σκληροπυρηνικών» της μειονότητας, που τον απέπεμψαν και του κήρυξαν τον πόλεμο επιδιώκοντας την πολιτική του εξόντωση.

όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του προξενείου και των τουρκοφρόνων. Το αποτέλεσμα της Κυριακής (5.689 ψήφοι) αποτελεί μια προσωπική δικαίωση για τον ίδιο και μαρτυρά πως ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της μειονότητας, δεν χειραγωγείται από τις υποδείξεις της Άγκυρας.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Από το Blogger.