Εκλογές Τουρκία: Ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» Ερντογάν διεκδικεί την τρίτη του θητεία - Όλα τα βλέμματα στα «παζάρια» του Ογάν - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Εκλογές Τουρκία: Ο «πολύ σκληρός για να πεθάνει» Ερντογάν διεκδικεί την τρίτη του θητεία - Όλα τα βλέμματα στα «παζάρια» του Ογάν

Ekloges Tourkia: O «poly skliros gia na pethanei» Erntogan diekdikei tin

 Με φόντο το προεκλογικό κλίμα πόλωσης που είχε διαμορφωθεί στην Τουρκία η χώρα έχει μπροστά τις άλλες δύο εβδομάδες μάχης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποδεικνύεται «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και να διεκδικεί την τρίτη του θητεία.

Όπως ανακοινώθηκε κι επισήμως, στις 28 Μαΐου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος για την εκλογή του προέδρου της Τουρκίας. 

Ρυθμιστής ο νεοεθνικιστής Ονάγ - Οι όροι σε Κιλιτσντάρογλου

Το αποτέλεσμα της κάλπης της 14ης Μαΐου είναι, ένας Ερντογάν ακλόνητος και αμετακίνητος από την εξουσία, μία αντιπολίτευση σοβαρά λαβωμένη κι έναν ουρανοκατέβατο νέο-εθνικιστή ρυθμιστή εκλογών, τον Σινάν Ογάν, ο οποίος έχει ήδη θέσει τους όρους τους. Δε θέλει τα φιλο-κουρδικά κόμματα να έχουν θέση στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας. Άρα οι Κούρδοι που ψήφισαν Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο είναι «κόκκινο πανί» για τον Ογάν, στο να συνεργαστεί μαζί του. Και ήδη η προτίμησή του δείχνει Ερντογάν.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών η Τουρκία είναι μουδιασμένη από το ανατρεπτικό αποτέλεσμα και ψάχνει τους λόγους πίσω από τη νίκη Ερντογάν και την ήττα Κιλιτσντάρογλου. Κάποιοι μιλούν για μη καθαρή νίκη Ερντογάν, αλλά χωρίς στοιχεία μέχρι στιγμής. Και άλλοι ότι προτίμησαν τη σιγουριά του Ερντογάν. Δηλαδή, ότι πείστηκαν με τις υποσχέσεις του για σπίτια μέχρι και διαστημόπλοια, παρά με την περισσότερη δημοκρατία, ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρόσφερε ο Κιλιτσντάρογλου.

Καταλογίζουν στην αντιπολίτευση και το κεμαλικό κόμμα ειδικά, ότι ως αριστερό κόμμα -μόνο σε ιδεολογία βέβαια- , δεν υπολόγισε ότι το 70-75% του εκλογικού σώματος είναι δεξιό κι άσκησε πολιτική χωρίς να γνωρίζει πραγματικά τους ψηφοφόρους του. Επίσης, το άλλο μεγάλο λάθος που καταλογίζουν στον Κιλιτσντάρογλου είναι ότι τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών ήταν πολύ αμφιλεγόμενα, με Κούρδους και Γκιουλενιστές στις λίστες - κάτι που απομάκρυνε το βαθιά συντηρητικό εκλογικό σώμα της Τουρκίας από την Εθνική συμμαχία.




Από το Blogger.