Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από τις 2 ως τις 4 Ιουλίου, την πρώτη αρχηγού του γαλλικού κράτους στη χώρα αυτή από το 2000, όπως ανακοίνωσε η γερμανική προεδρία.

«Αυτό το ιδιαίτερο γεγονός σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες εδώ και δεκαετίες», γράφει στην ανακοίνωση η προεδρία.

«Με αυτή την επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος Μακρόν αποτίει φόρο τιμής στη στενή φυλία που συνδέει τις δύο χώρες μας με την ευκαιρία της 60ης επετείου της Συνθήκης των Ηλυσίων», που υπογράφηκε στις 22 Ιανουαρίου 1963 από τον Σαρλ ντε Γκωλ και τον Κόνραντ Αντενάουερ, πρόσθεσε η γερμανική προεδρία.

«Μαζί, ο Γάλλος και ο Γερμανός πρόεδρος (Φρανκ-Βάλτερ) Σταϊνμάιερ θα επισκεφθούν περιφέρειες της Γερμανίας και θα υπογραμμίσουν έτσι τις μοναδικές σχέσεις ανάμεσα στα κράτη μας, τους πολίτες μας και ιδιαίτερα τη γερμανική και τη γαλλική νεολαία», αναφέρει η γερμανική προεδρία.

«Θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία από το 2000», υπογραμμίστηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, το οποίο επικαλείται η ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας. «Αυτή η τιμή που γίνεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει επίσης ένα νέο σταθμό στη γαλλογερμανική φιλία».

Η επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνεται έπειτα από μήνες τριβών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για πολλά ζητήματα, από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, περνώντας από τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και την Ευρώπη της άμυνας.

Στο Παρίσι η Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ θα βρεθεί αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, στο Παρίσι και θα γίνει δεκτή από τον Μακρόν, ενώ την επομένη θα συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο. Η Γαλλίδα ομόλογός της Κατρίν Κολονά αναμένεται την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ο Μακρόν θα πραγματοποιήσει εξάλλου επίσκεψη στις 6 Ιουνίου στο Πότσνταμ, κοντά στο Βερολίνο. Το ταξίδι αυτό θα αφιερωθεί κυρίως, σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων, «στην από κοινού προετοιμασία των επόμενων μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών συναντήσεων», μεταξύ των οποίων η Σύνοδος Κορυφής για το Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο στις 22 και 23 Ιουνίου στο Παρίσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης και 30ης Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου.

Τέλος οι δύο κυβερνήσεις θα συναντηθούν το φθινόπωρο στη Γερμανία, πάντα σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η οποία διευκρινίζει πως αυτό το σχήμα των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων «θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για μια ακόμη πιο στενή συνεννόηση ανάμεσα στις δύο χώρες».,

«Είναι όπως σε ένα καλό γάμο, μπορούμε πάντα να δίνουμε νέα ώθηση για να παραμένει καλός και ζωντανός, είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στις γαλλογερμανικές σχέσεις», σχολίασε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ