Αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα: Ποιες αλλαγές έρχονται - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα: Ποιες αλλαγές έρχονται

 

Adilota eisodimata kai akinita: Poies allages erchontai

Σύντομα αναμένεται να υπογράψει η ΑΑΔΕ  με τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και VRBO) το νέο “μνημόνιο” για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων.

 

Μετά την υπογραφή του ” μνημονίου”  οι πλατφόρμες  αυτές θα στέλνουν στην ΑΑΔΕ τη λίστα με τα ακίνητα και τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους. Με αυτόν τρόπο θα εντοπίζονται από την Αρχή οι πολίτες που έχουν αδήλωτα ακίνητα και εισοδήματα και μετά θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες .

Τα πρόστιμα

Οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι και με τσουχτερά πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η  ισχύουσα νομοθεσία, πρόστιμο από 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:

  • Για παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Για μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Για μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Σημείωση: Το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή» και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ

Πότε θα αρχίσει η διαβίβαση

Από φέτος αναμένεται να αρχίσει η  διαβίβαση των νέων στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες .Με αυτόν τρόπο θα ανοίξει ο δρόμο για τις εξπρές διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ και την προσυμπλήρωσή τους (από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024) στο έντυπο Ε2 που υποβάλλουν οι υπόχρεοι. Οι κωδικοί θα είναι προσυμπληρωμένοι  και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα μπορούν να παρεμβαίνουν για  την ορθή απεικόνιση των εισοδημάτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.



Από το Blogger.