Γιατί η ξαφνική επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη; - Μήνυμα αποστασίας στα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ο φόβος για μειοψηφική κυβέρνηση - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Γιατί η ξαφνική επίθεση Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη; - Μήνυμα αποστασίας στα στελέχη ΠΑΣΟΚ και ο φόβος για μειοψηφική κυβέρνηση

Giati i xafniki epithesi Mitsotaki se Androulaki; - Minyma apostasias sta

Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη από το βήμα του Λαυρίου δεν ήταν καθόλου μα καθόλου τυχαία. Ο Πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα στους κεντρώους και κεντροαριστερούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά τους ξεκαθάρισε ότι ψηφίζοντας το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη θα έρθει μία κυβέρνηση μειοψηφίας και περιπέτειες που θα αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ


Επίσης, ξέκοψε το σενάριο να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά. Αυτό όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα ενισχύσει την συσπείρωση της ΝΔ αφού κάποιοι είχαν επαναπαυτεί στο σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ήταν, όμως, και ένα μήνυμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ειδικά τα στελέχη που υπηρέτησαν την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Νέα Δημοκρατία.

Διαχωρίζει σε καλό και κακό ΠΑΣΟΚ

Και είναι σαφές ότι σκόπιμα έγινε ο διαχωρισμός από το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου το οποίο μπήκε στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το 2012 (και δέχτηκε ως Πρωθυπουργό τον Σαμαρά) χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Κι αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει θέμα στις σχέσεις των δύο ανδρών. Όπως, επίσης, στις σχέσεις στελεχών όπως οι Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Μανιάτης, Χριστοφιλοπούλου κ.α με τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσμα σε ψηφοφόρους αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ


Ουσιαστικά ήταν ένα κάλεσμα τόσο για την πρώτη όσο και για την δεύτερη κάλπη, όπου η ΝΔ θα υπολείπεται από την αυτοδυναμία και θα πρέπει να αντλήσει από άλλες δεξαμενές νέους ψηφοφόρους. Όπως επίσης, αυτοί που ξέρουν λένε, ότι ήταν ένα κάλεσμα και στους εν δυνάμει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εάν χρειαστεί ένα «χέρι βοηθείας» στην ΝΔ εάν προκύψει ζήτημα αυτοδυναμίας ώστε να μην τεθεί θέμα ακυβερνησίας και πολιτικής αστάθειας στη χώρα.
Είναι προφανές ότι ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να εισχωρήσει ακόμα περισσότερο στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά και να συρρικνώσει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις να βρίσκεται σε στάσιμη ή και σε καθοδική τροχιά, σημάδι διαρροών είτε προς ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φόβος το σενάριο μειοψηφικής κυβέρνησης


Ένας από τους μεγάλους φόβους της ΝΔ είναι να μην υπάρξει έστω και μαθηματικά σενάριο για τον σχηματισμό της κυβέρνησης μειοψηφίας που θα μπορούσε να σταματήσει την προσφυγή στις δεύτερες κάλπες. Είναι ούτως ή άλλως δύσκολο, διότι προϋποθέτει και τη ψήφο ανοχής του ΚΚΕ. O Πρωθυπουργός επενδύει στο κίνδυνο της κυβέρνησης ηττημένων, τού έχει αποδώσει και πιο παλιά, το κάνει και τώρα καθώς ο κόσμος, ειδικά οι μικρομεσσαίοι, οι μεσσαίοι και οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να εισέλθουν σε ένα περιβάλλον με παράλληλα συστήματα πληρωμών ή αλλαγής νομίσματος. Κοινώς δεν θέλουν τέτοιες περιπέτειες που έζησαν και το 2015.

Παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις τουρκικές εκλογές

Επίσης, στο Μέγαρo Μαξίμου περιμένουν με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία. Το μέχρι τώρα προβάδισμα του Erdogan ανακουφίζει προσώρας την Αθήνα. Γιατί; Ο Erdogan είναι στο όχημα των Ρώσων και του Putin ενώ ο Kilidcaroglu με τη Δύση και τις ΗΠΑ. Αν επικρατούσε ο δεύτερος οι ΗΠΑ θα ερχόντουσαν πιο κοντά και η Τουρκία θα μπορούσε να διεκδικήσει εξοπλισμούς που θα άλλαζε και πάλι τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Τώρα, αυτές είναι σαφώς υπέρ μας.
Από την άλλη, ο Kilidcaroglu είναι ένας άγνωστος και απρόβλεπτος παίχτης ενώ τον Erdogan η ελληνική διπλωματία τον γνωρίζει. Όλα αυτά εάν το αποτέλεσμα είναι καθαρό. Εάν έχουμε νοθεία όπως ισχυρίζονται κάποιοι στο στρατόπεδο Kilidcaroglu, τότε ίσως έχουμε πιο μεγάλη κρίση στην Τουρκία η οποία μπορεί να εξωτερικευτεί και στην Ελλάδα. Και αυτό είναι κάτι που σε αυτή τη φάση, η Ελλάδα δεν το θέλει από την στιγμή που σε λίγες μέρες θα βρεθεί υπό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Από το Blogger.