Χαμός με τη δήλωση που άναψε «φωτιές» του Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – Τον «αδειάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Χαμός με τη δήλωση που άναψε «φωτιές» του Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών – Τον «αδειάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Chamos me ti dilosi pou anapse «foties» tou Katrougkalou gia tis eisfores ton

 Εσωκομματική αντιπαράθεση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου περί επαναφοράς των κρατήσεων των ασφαλιστικών εισφορών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τον «αδειάζει» και τη ΝΔ να εξαπολύει πυρά.

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό οδήγησε στο 80% των περιπτώσεων σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές από όσες πλήρωναν πριν» δήλωσε ο Κατρούγκαλος μιλώντας στο Blue Sky, και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον νόμο Κατρούγκαλου: «Είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής» είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζόμενους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματος τους».

Ακολούθησε απάντηση από την εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, η οποία «άδειασε» τον Κατρούγκαλο: «Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν» ανέφερε.

«Είναι προσωπικές απόψεις» λέει ο Κατρούγκαλος

Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Εργασίας, προχώρησε σε διευκρινίσεις, λέγοντας πως εξέφραζε προσωπικές απόψεις: «Η ΝΔ προσπαθεί να μη συζητάμε για τα επίδικα και ουσιώδη, αλλά να διαμορφώνει την ατζέντα με ψευδό-ζητήματα  κατασκευής της. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ασφαλιστικό είναι στο πρόγραμμα μας. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους με την 13η σύνταξη,  την επιστροφή των αναδρομικών και αυξήσεις και σε όσους έχουν προσωπική διαφορά και να καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης» είπε και συνέχισε: «Σε σχέση με τις εισφορές, εξέφρασα τη προσωπική μου άποψη, ότι είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας.  Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν».

Θέση για τις δηλώσεις του Κατρούγκαλου πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τόνισε ότι «το Πρόγραμμα – «Συμβόλαιο Αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Έχω εργαστεί, προσωπικά και αναλυτικά, με το Πρόγραμμα – ‘Συμβόλαιο Αλλαγής’ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε όλα τα στάδια διαμόρφωσής του. H οικονομική και ασφαλιστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη στο ‘Συμβόλαιο Αλλαγής’ και στοχεύει στην σταθερή ανάπτυξη με ισχυρή κοινωνική συνοχή.

Αυτό είναι πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις και είναι απόλυτα δεσμευτικό της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. Κανένας νέος φόρος και καμία νέα ασφαλιστική εισφορά στη μεσαία τάξη, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους.

Το πρόγραμμά μας υποστηρίζει την ανάπτυξη μέσα από σαφείς φορολογικές ελαφρύνσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στους ελεύθερους επαγγελματίες, που άλλωστε αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια