Το πρώτο debate στην Ελλάδα: Το κάζο του Ανδρέα στον Μητσοτάκη που έκανε ακόμη και τη Μαρίκα να γελάσει - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Το πρώτο debate στην Ελλάδα: Το κάζο του Ανδρέα στον Μητσοτάκη που έκανε ακόμη και τη Μαρίκα να γελάσει

To proto debate stin Ellada: To kazo tou Andrea ston Mitsotaki

 Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσο κυρίως, ενδιαφέρονται οι σημερινοί ψηφοφόροι για το αποψινό debate των πολιτικών αρχηγών, εν’ όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.  Ήδη πάντως, κάποιοι μιλούν για τηλεμαχία σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, η οποία ίσως και να προκαλέσει την αδιαφορία των πολιτών.

Η αλήθεια είναι, ότι από την εποχή της οικονομικής κρίσης και έπειτα, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν χάσει το πολιτικό ενδιαφέρον που επεδείκνυαν στο παρελθόν. Τίποτα δεν θυμίζει τα τελευταία χρόνια, τις «μονομαχίες» του παρελθόντος.

Η πρώτη τηλεμαχία στην Ελλάδα

Η πρώτη φορά στην ιστορία που έγινε πολιτικό debate στην Ελλάδα ήταν στις 12 Μαρτίου του 1990. Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Παντείου. Την πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου.

Το γεγονός μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια εκείνης της εποχής. Τόσο τα κρατικά (ΕΤ1, ΕΤ2) όσο και τα πρώτα ιδιωτικά (Mega, ANT1).

Πήραν μέρος οι τρεις συνέταιροι της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Στο αμφιθέατρο υπήρχε κοινό που παρακολουθούσε την πολιτική αντιπαράθεση. Ανάμεσα σε αυτούς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, αρκετοί βουλευτές, πολιτικοί, αλλά και οι σύζυγοι του Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου και Μαρίκα Μητσοτάκη αντίστοιχα.

Τη συζήτηση, συντόνιζε ο Γιάννης Καψής, ενώ ερωτήματα έθεσε και ο διευθυντής του ινστιτούτου, Δημήτρης Κώνστας.

Τα θέματα αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική της περιόδου και τις εξελίξεις στην κεντρική Ευρώπη, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

Η όλη διαδικασία διήρκεσε συνολικά μια ώρα, ενώ η συζήτηση παρέμεινε σε χαμηλούς τόνους παρά τους υψηλούς τόνους της εποχής.

Οι τρεις πολιτικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα στα τηλεοπτικά δεδομένα και απάντησαν εντός χρονικών ορίων.

«Καλομελέτα και έρχεται»

Από τις δηλώσεις των αρχηγών, ξεχώρισε η δήλωση του Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν υπήρξε δικτάτορας της Ανατολικής Ευρώπης που να μην τον θαύμασε ο κ. Παπανδρέου».

Ο Παπανδρέου με την σειρά του, είπε για τον Μητσοτάκη:

«Πριν τοποθετηθώ, να πω δυο λόγια για ορισμένα πράγματα που είπε ο αρχηγός της αξιωμ… (σ.σ. πήγε να πει αξιωματικής αντιπολίτευσης) κακή συνήθεια αλλά καλομελέτα κι έρχεται! Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, εννοώ!».

Το σχόλιο αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου προκάλεσε ακόμα και το γέλιο της Μαρίκας Μητσοτάκη, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο παρακάτω βίντεο από το 1:10 λεπτό και μετά.


Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 8 Απριλίου 1990 με τη Νέα Δημοκρατία τελικά να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 46,19%, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 40,67%.

Από το Blogger.