F-16 στην Ουκρανία: Το Κίεβο θέλει 40 έως 50 μαχητικά αεροσκάφη από τους συμμάχους - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

F-16 στην Ουκρανία: Το Κίεβο θέλει 40 έως 50 μαχητικά αεροσκάφη από τους συμμάχους

F-16 stin Oukrania: To Kievo thelei 40 eos 50 machitika aeroskafi

 Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του Ουκρανού Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρεζνίκοφ, μίλησε στο Politico και αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές 

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ουκρανία θέλει να αποκτήσει 40 έως και 50 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, ώστε να σχηματίσει τρεις ή τέσσερις μοίρες μαχητικών που θα μπορούν να προστατεύσουν τους ουκρανικούς αιθέρες αλλά και θέσεις, υποδομές και πόλεις από ρωσικούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, καθώς επί του παρόντος οι Ουκρανοί δεν έχουν «τίποτα που μπορεί να σταματήσει τα ρωσικά αεροσκάφη».

Η στάση των συμμάχων

Στη συνέχεια, ο Ουκρανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι έχει ωριμάσει η συζήτηση για το θέμα αυτό, Κανείς δεν είπε ότι είναι αδύνατο, αφού κάτι παρόμοιο έγινε πριν από τρεις μήνες όταν ζητούσαμε και διεκδικούσαμε δυτικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης. Τώρα όλοι μιλούν για συμμαχικά μαχητικά αεροσκάφη, αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι».

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι: «Κατανοούμε ότι η αεράμυνα μας δεν θα είναι πλήρης χωρίς μαχητικά τύπο F-16, γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επιδιώξει να θέσει το θέμα της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης τόσο στη Σύνοδο Κορυφής των G7 στη Χιροσίμα όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του NATO στη Λιθουανία τον ερχόμενο Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί δεν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων το καλοκαίρι και ήδη συνεργάζονται με άλλες χώρες για την πιθανή παροχή F-16 στην Ουκρανία. Από την άλλη, ο Μακρόν παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι. Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, απάντησε ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα.

«Δεν μίλησα για αεροπλάνα, μίλησα για πυραύλους, μίλησα για εκπαίδευση» είπε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν ταμπού» σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε γαλλικά αεροσκάφη. «Νομίζω ότι τέτοιες συζητήσεις είναι ήδη σε εξέλιξη με τους Αμερικανούς», συνέχισε ο Μακρόν, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από το Blogger.