Θετικά αντέδρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ανακοίνωση της Βρετανίας και της Ουκρανίας ότι επιθυμούν να οικοδομήσουν έναν «διεθνή συνασπισμό» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για «καλή αρχή».

Τι είναι όμως αυτός ο «διεθνής συνασπισμός»; Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας, Ρίσι Σούνακ και Μαρκ Ρούτε, έπειτα από συνάντησή τους, απηύθυναν έκκληση για τη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» που θα παρέχει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να τα πετάξουν.

Οι δυο άνδρες, που συναντήθηκαν με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία, «συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να οικοδομηθεί διεθνής συνασπισμός για να προμηθεύσει την Ουκρανία με αεροπορικές στρατιωτικές δυνατότητες, υποστηρίζοντας (…) από την εκπαίδευση (χειριστών) ως την παράδοση F-16», αναφέρει δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός «επανέλαβε την πεποίθησή του πως η Ουκρανία ανήκει στο NATO», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ οι «ηγέτες συμφώνησαν πως έχει σημασία για τους συμμάχους να προμηθεύσουν μακροπρόθεσμη βοήθεια ως προς την ασφάλεια στην Ουκρανία».

Η κίνηση έρχεται αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ολοκλήρωσε μια περιοδεία στις πρωτεύουσες της ΕΕ, αν και οι άνθρωποι που πραγματικά χρειάζεται να πείσει βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, παρατηρεί το Politico. Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν έχει αλλάξει η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την προμήθεια F-16 στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε μόνο: «Όχι».

Ο Ζελένσκι ζητεί επί μήνες από τους δυτικούς συμμάχους του να διαθέσουν στον στρατό του αεροσκάφη, ώστε να μπορεί να πλήττει σε βάθος τους ρωσικούς σχηματισμούς, κάτι πάντως που δεν θεωρείται πως θα έφερνε ως εκ θαύματος τη λύση και τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης.

Ναυτεμπορική