Άρθρο κόλαφος των Financial Times για υποκλοπές και «περιορισμό της πολυφωνίας των ΜΜΕ» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Άρθρο κόλαφος των Financial Times για υποκλοπές και «περιορισμό της πολυφωνίας των ΜΜΕ»

 

Arthro kolafos ton Financial Times gia ypoklopes kai «periorismo tis polyfonias ton MME»

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και την απουσία πλουραλισμού στα ΜΜΕ, κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων, οι Financial Times στο editorial τους, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Και μπορεί στο άρθρο να γίνεται λόγος για την οικονομική ανάκαμψη μιας χώρας που το 2015 βρισκόταν στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, δεν λείπουν τα «καρφιά» για τα παραπάνω θέματα που αφορούν στη λειτουργία των θεσμών και τη Δημοκρατία.

«Τώρα η Ελλάδα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στο ευρωπαϊκό μπλοκ» επισημαίνει το άρθρο αλλά ταυτόχρονα τονίζει πως με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το κράτος δικαίου και ότι οι παράνομες παρακολουθήσεις αμαύρωσαν την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, από το 2019 «τρέχει» μια φιλική προς τις επιχειρήσεις διακυβέρνηση με μια ορθόδοξη διαχείρισης της οικονομίας. Η πρόοδος αυτή πρέπει να επαινεθεί αλλά απαιτούνται πολλά να γίνουν προκειμένου να ανακάμψει η Ελλάδα, επισημαίνουν επίσης οι FT.

Και συνεχίζουν: «Η χώρα δεν πρέπει να τυφλωθεί από την επιτυχία που έχει σημειωθεί ως τώρα και να αγνοήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο μέλλον. Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο φορτίο χρέους στην ευρωζώνη και το ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι περίπου κατά ένα πέμπτο μικρότερο από το 2008. Μεγάλο μέρος της πρόσφατης βελτίωσης των μετρήσεων του χρέους οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό.

Το σημερινό υψηλό κόστος ζωής έχει επιδεινώσει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων μετά από χρόνια λιτότητας. Το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ», αναφέρουν αναφορικά με την οικονομία.

Για τις υποκλοπές και το κράτος δικαίου

Για το σκάνδαλο των υποκλοπών, κατά το οποίο οι υπηρεσίες ασφαλείας - υπό την επίβλεψη του ανιψιού του Μητσοτάκη - κατασκόπευαν πολιτικούς και δημοσιογράφους το άρθρο υποστηρίζει πως είναι ένα γεγονός που «τσαλάκωσε» την εικόνα του πρωθυπουργού και έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης κατηγορηθεί για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορά της και ότι ευθύνεται για έναν ανησυχητικό περιορισμό της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.

Ενώ για την τραγωδία στα Τέμπη, το άρθρο αναφέρει πως «το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έχει αναδείξει την άθλια κατάσταση ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών και υποδομών».

Για τις εκλογές στην Ελλάδα

Αναφορικά με τις εκλογές της Κυριακής, οι FT σημειώνουν ότι θα έρθει μια πολιτική αβεβαιότητα. Όπως γράφουν, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την πλειοψηφία που απαιτείται για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η Ελλάδα πιθανότατα θα επιστρέψει στις κάλπες το καλοκαίρι, όταν η ΝΔ ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει συνασπισμό με το κυρίαρχο κόμμα της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιέζει για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων. Δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσει, επισημαίνουν ακόμα.

«Πολλοί, πάντως, σχολιάζουν (καθόλου αδίκως) ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελεί κάτι που δικαιολογεί πανηγυρισμούς, εφόσον είχε προηγηθεί η απόλυτη ισοπέδωση επί σχεδόν δέκα χρόνια. Τα εισοδήματα παραμένουν πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2010 και το προσδόκιμο ζωής των Ελλήνων έχει μειωθεί.

Ωστόσο, δεν είναι σωστό να ξεκινάμε με σημείο αναφοράς το 2010. Εν κατακλείδι - και χωρίς να ερεθίζουμε παλιές έριδες - δεν υπάρχει κανένα ρεαλιστικό σενάριο που να μην παρουσιάζει τις συνέπειες των οικονομικών, πολιτικών και χρηματοπιστωτικών αποφάσεων της Ελλάδας έως το 2010, σαν οτιδήποτε άλλο από οδυνηρές. Οπότε, επί του παρόντος, μήπως θα πρέπει να χαιρόμαστε για το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο;», καταλήγει το δημοσίευμα.

Από το Blogger.