Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και τι θα αλλάξει - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS: Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή και τι θα αλλάξει

 

Diasyndesi tameiakon michanon me POS: Pote tha tethei se efarmogi kai ti tha allaxei

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων και φορολογικών μηχανισμών με τα POS.

Δηλαδή έως τον Ιούνιο θα πρέπει να διασυνδεθούν οι  φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις που έχουν τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και έως τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις  που έχουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Τι ισχύει για παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς

Πάντως οι επιχειρήσεις που έχουν παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών) θα πρέπει είτε να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων είτε να τους αναβαθμίσουν.

Υπενθυμίζεται πως για την αναβάθμιση ή την αντικατάσταση αυτή  δίνεται voucher ύψους  125 ευρώ ανά μηχανισμό, ενώ για την αντικατάσταση στα 320 ευρώ,  όπως έχει προβλεφθεί κονδύλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 162 εκατ. ευρώ.  Σημειώνεται δε πως οι παραπάνω επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μηχανισμούς που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον φορολογικό μηχανισμό (ΦΗΜ), εκδίδονται δελτία παραγγελίας που μετά είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

Οι αλλαγές

Μόλις γίνει η  διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, αυτό πρακτικά σημαίνει πως  όταν θα γίνεται μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα πληκτρολογείται το ποσό πληρωμής στο POS καθώς αυτό  θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος η διαδικασία του ελέγχου θα γίνεται ως εξής:

1. Αρχικά η  συναλλαγή  θα ξεκινάει από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) θα επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ θα στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

2. Το σύστημα EFT/POS θα επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

3. Το POS  θα συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και θα  λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε

α) «online έγκριση» ή

β) offline έγκριση ή

γ) απόρριψη offline ή

δ) διακοπή της συναλλαγής.

4. Το σύστημα EFT/POS  θα αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, θα στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ θα επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS  θα  δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό

Οι αλλαγές στα κίνητρα για αποδείξεις

Τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις φαίνεται πως επανεξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μερικά από αυτά είναι η  έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ

που παίρνουν οι  φορολογούμενοι όταν πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε κλάδους επαγγελματιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής ( όπως σε υδραυλικούς, σε ηλεκτρολόγους, σε ταξί, σε κομμωτήρια, σε σχολές χορού και σε γυμναστήρια κ.ά.).

Μάλιστα το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης.

Από το Blogger.