Reuters: Η Τουρκία ανέβαλε πληρωμή φυσικού αερίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Reuters: Η Τουρκία ανέβαλε πληρωμή φυσικού αερίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Ρωσία

Reuters: I Tourkia anevale pliromi fysikou aeriou 600

Η συμφωνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου ανακουφίζει από κάποια πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία έχουν εξαντληθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Των Νεβζάτ Ντεβράνογλου, Ορχάν Κοσκούν

Η Τουρκία ανέβαλε την πληρωμή φυσικού αερίου προς τη Ρωσία, ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2024, δήλωσαν δύο πηγές την Τετάρτη (10/5), η πρώτη τέτοια αναβολή στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα που υπογραμμίζει την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τουρκικής ενέργειας προς τη Ρωσία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος, ανέφεραν και οι δύο πηγές στο Reuters υπό όρους ανωνυμίας.

Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται για εκλογές την Κυριακή, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Η συμφωνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου ανακουφίζει από κάποια πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία έχουν εξαντληθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

“Επίσημα μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό”, δήλωσε μια από τις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η πηγή είπε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τέτοιες πληρωμές τους επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Τα υπουργεία ενέργειας της Ρωσίας και της Τουρκίας, και οι αντίστοιχες εταιρείες ενέργειας Gazprom και Botas, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία και η Μόσχα συμφώνησαν σε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβάλει τις πληρωμές ενέργειας έως ένα ορισμένο ποσό, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας έφτασε σε ρεκόρ κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και το έτος έως τον Φεβρουάριο εισήγαγε το 39% των συνολικών 53,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.Η συμφωνία υπογραμμίζει τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με την εγγύτητα μεταξύ των προέδρων Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν να τους επιτρέπει να έχουν συχνές συνομιλίες για θέματα που κυμαίνονται από την ενέργεια έως τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Συρία.

Η Τουρκία προσπάθησε να βρει μια ισορροπία στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αντιτιθέμενη στις κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα, παρέχοντας παράλληλα όπλα στο Κίεβο. Η Άγκυρα βοήθησε επίσης στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη των ουκρανικών σιτηρών.

Η Άγκυρα και η Μόσχα έχουν επίσης συνεργαστεί σε άλλες περιφερειακές συγκρούσεις, κυρίως χάρη στη σχέση μεταξύ των ηγετών τους, βοηθώντας τους να βρουν λύσεις στη Λιβύη, τη Συρία και μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν ως επί το πλείστον τις αντίπαλες πλευρές.

Πιο πρόσφατα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom κατασκεύασε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 4.800 μεγαβάτ (MW). Ο Ερντογάν πρότεινε προηγουμένως περαιτέρω συνεργασία με τη Ρωσία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Οι αυξανόμενες σχέσεις έχουν επίσης προκαλέσει ανησυχία από τη Δύση ότι η Τουρκία απομακρυνόταν από τους δεσμούς της στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα λέει ότι παραμένει πιστή στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ισορροπήσει τις σχέσεις της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν της Τουρκίας θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές σε μεγάλο βαθμό λόγω μιας κρίσης κόστους ζωής και της απότομης υποτίμησης της λίρας, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

 

Από το Blogger.