Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και συνεχίστηκε με τη χρεοκοπία της First Republic Bank είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αρχικά φαινόταν, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η MarketWatch.
Δύο καθηγητές Oικονομικών -o Andrew Metrick από τη Σχολή Διοίκησης του Yale και ο Paul Schmelzing του Boston College και του Ινστιτούτου Hoover στο Stanford- σήμαναν καμπανάκι κινδύνου πριν από έξι εβδομάδες: Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, οι δύο οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η διάσωση της Silicon Valley Bank από την FDIC δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, μα αντιθέτως σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος.
Στα συμπεράσματα της μελέτης του οι Metrick και Schmelzing αντιπαρέβαλαν τη στάση των ρυθμιστικών αρχών κατά την τρέχουσα κρίση με την αντίδρασή τους σε ένα φάσμα 2.000 ιστορικών παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, σε 138 χώρες, από τον 13ο αιώνα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Mark Hulbert της MarketWatch πριν από 6 εβδομάδες, ο Schmelzing επισήμανε: "Δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας πόσο άσχημα είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα. Μπορούμε όμως να εξετάσουμε τη συμπεριφορά των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το μοτίβο των αντιδράσεών τους συνάδει περισσότερο με τη στάση τους στις 57 κρίσεις του παρελθόντος που ήταν πιο σοβαρές από τον μέσο όρο".
Έκτοτε, η τραπεζική κρίση επιδεινώθηκε. Η κατάρρευση της First Republic Bank οδήγησε στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική διάσωση στην ιστορία των ΗΠΑ. Σε νέα συνέντευξη που έδωσε ο Schmelzing αυτή την εβδομάδα, επανέλαβε το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ο ίδιος και ο Metrick τον Μάρτιο: ότι η τραπεζική κρίση είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αντιλαμβάνονται πολλοί επενδυτές ακόμη και τώρα. Ερωτηθείς αν η διάσωση της First Republic Bank ενισχύει την πεποίθησή του πως το αρχικό τους συμπέρασμα ήταν ορθό, είπε ότι "δεν το ενισχύει, επειδή ήμασταν αρκετά σίγουροι εξαρχής".
Η πρόβλεψη των καθηγητών λέει ότι βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια ενός "συστημικού επεισοδίου τραπεζικής δυσπραγίας". Μια εμπεριστατωμένη περιγραφή του τι σημαίνει στην πράξη αυτό το φαινόμενο δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα:
"Μια συστημική τραπεζική κρίση είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι εταιρικοί και χρηματοπιστωτικοί τομείς μιας χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό αθετήσεων πληρωμών και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην έγκαιρη αποπληρωμή των συμβάσεων. Ως αποτέλεσμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται σημαντικά και εξαντλείται το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που διαθέτει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από συμπίεση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων (μετοχές και ακίνητα) πριν από την κρίση, μεγάλες αυξήσεις των πραγματικών επιτοκίων και επιβράδυνση ή αντιστροφή των κεφαλαιακών ροών".
Βασικό χαρακτηριστικό μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης είναι η χρονική διάρκεια που απαιτείται για την επίλυσή της. Ο Schmelzing παρατήρησε ότι, κατά μέσο όρο, οι 57 προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις που έμοιαζαν περισσότερο με τις τρέχουσες συνθήκες διήρκεσαν επί μήνες - και σε κάποιες περιπτώσεις, χρόνια. Αυτή είναι μια δυσοίωνη προοπτική, δεδομένου ότι η υφιστάμενη κρίση μετρά λιγότερο από δύο μήνες ζωή.
Όπως σημείωσε ο Schmlezing: "Είναι πολύ νωρίς για να πουν οι επενδυτές ότι η κρίση έχει τελειώσει".
capital.gr