Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 20 Ιουνίου - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 20 Ιουνίου

 

Eortologio: Poioi giortazoun simera, 20 Iouniou

Ποιοι έχουν γιορτή σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο; Σήμερα, λοιπόν, τιμάται η μνήμη των: Αγίου Μεθοδίου Ιερομάρτυρος, Αγίου Μάρτυρος Έκτορος

 

Γιορτάζουν τα εξής ονόματα

 

Μεθόδιος *

 

Έκτορας *

 

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

 

Παγκόσμιες ημέρες

 

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

 

Παγκόσμια Ημέρα Κυματοδρομίας (Σέρφινγκ)

 

Επίσης

 

Ανατολή ήλιου: 06:02

 

Δύση ήλιου: 20:50

 

Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 48 λεπτά

 

Σελήνη 2 ημερών

 

Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Πατάρων

 

Σύμφωνα με την Ορθοδοξία, ο Άγιος Μεθόδιος έζησε κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η σπάνια αρετή του και η μεγάλη μόρφωση που τον διέκρινε τον ανέβασαν στον επισκοπικό θρόνο των Πατάρων.

 

Σαν επίσκοπος, επεδίωκε να επιτελεί τέλεια τα καθήκοντα του. Ο φωτιστικός λόγος του, σε συνδυασμό με το άγιο παράδειγμα του, έτρεφε τις ψυχές των ανθρώπων του ποιμνίου του. Ήταν ακοίμητος φρουρός του ορθοδόξου δόγματος και αποφασισμένος σε όλη του τη ζωή «φυλάσσειν τὰ δόγματα τὰ κεκριμένα ὑπὸ τῶν ἀποστόλων», να φυλάττει, δηλαδή, τις αποφάσεις, που είχαν οριστικά κριθεί σαν μόνες ορθές από τους Αποστόλους.

 

Γι' αυτό και πέτυχε μετά από συστηματικό αγώνα να περιορίσει σημαντικά στην επαρχία του τους οπαδούς των λανθασμένων δοξασιών του Ωριγένη. Όμως, αυτοί οι λίγοι που έμειναν, για να εκδικηθούν, κατάφεραν να βάλουν δικό τους υπηρέτη κοντά στο Μεθόδιο. Και κάποια μέρα που ο επίσκοπος αρρώστησε, τον σκότωσε με μαχαίρι. Αλλά ενώ τον μαχαίρωνε, ο Μεθόδιος άκουσε το δολοφόνο να λέει: «έτσι σκοτώνουν οι Ωριγενιστές».

 

Τότε μειδίασε ελαφρά και έγειρε το κεφάλι του ευχαριστημένος, παραδίδοντας το πνεύμα του στον Κύριο. Ήταν η χαρά, διότι έπεφτε θύμα του καθήκοντος του να διαφυλάττει τα ορθά δόγματα της Εκκλησίας.

Από το Blogger.