ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Συνεχίζονται οι κοσμογονικές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό καθώς το Ιράν εντάσσεται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

 

Synechizontai oi kosmogonikes allages sto pagkosmio geopolitiko skiniko kathos

Συνεχίζονται οι κοσμογονικές αλλαγές στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό καθώς το Ιράν εντάσσεται στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης ισχυροποιώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το υπό δημιουργία «μπλοκ» της Ανατολής το οποίο θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Δύσης.

«Το Ιράν θα εγκριθεί επίσημα ως μέλος του περιφερειακού Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης με την Κίνα, τη Ρωσία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας,» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Στη συνάντηση των αρχηγών κρατών στις 4 Ιουλίου, θα εγκριθεί η πλήρης ένταξη του Ιράν», είπε ο Λαβρόφ στα εγκαίνια των γραφείων της SCO στη Μόσχα.

Το Ιράν έχει επεκτείνει τη διπλωματία του με φίλους και εχθρούς τους τελευταίους μήνες, επιδιώκοντας να μειώσει την απομόνωσή του, να βελτιώσει την οικονομία του και να αυξήσει την γεωπολιτική του ισχύ, κάτι που δείχνει να το καταφέρνει.

Η ένταξη στο SCO ήταν ήδη στα χαρτιά και το Ιράν ελπίζει επίσης να γίνει γρήγορα αποδεκτό και σε μια άλλη ομάδα ισχυρών κρατών, την ομάδα BRICS με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Η SCO, η οποία έχει την έδρα της στην Κίνα, είναι μια διπλωματική οργάνωση με οκτώ μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και του Πακιστάν, η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί σε πολιτικό-στρατιωτικό οργανισμό στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

 Η σύμμαχος του Κρεμλίνου Λευκορωσία υποβάλλει επίσης αίτηση για ένταξη και ο Λαβρόφ είπε την Παρασκευή ότι η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας θα «ξεκινήσει τη διαδικασία» για να προχωρήσει αυτή η ένταξη

Από το Blogger.