Έβρος Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Aρχές για νέες μεταναστευτικές ροές - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Έβρος Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Aρχές για νέες μεταναστευτικές ροές

Evros Se epifylaki vriskontai oi ellinikes Arches gia nees metanasteftikes roes

 Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές μετά και το χθεσινό περιστατικό με τους 91 μετανάστες, που βρέθηκαν σε νησίδα στον Έβρο.

Οι αυξήσεις των μεταναστευτικών ροών έχουν σημάνει συναγερμό στα σύνορα της χώρας, με την κυβέρνηση να έχει δώσει εντολές για αυξημένα μέτρα επιτήρησης από τους συνοριοφύλακες, καθώς από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν ομάδες μεταναστών που λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της πτώσης της στάθμης του ποταμού Έβρου, θα επιχειρήσουν να περάσουν με βάρκες παράνομα στη χώρα μας και στη συνέχεια, στην ενδοχώρα και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το χρονικό της διάσωσης

Σε τουριστικά λεωφορεία επιβιβάστηκαν οι μετανάστες, που βρίσκονταν σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια στον Έβρο. Η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρώθηκε με δυσκολία, καθώς οι μετανάστες βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο.

Οι ελληνικές δυνάμεις –η Αστυνομία, η ελληνική ομάδα διάσωσης, η Πυροσβεστική, η ΕΜΑΚ και ο Στρατός– κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε μια νησίδα, δίπλα στο χωριό Μαράσια. Όπως ανέφεραν οι άνδρες της ΕΜΑΚ, ήταν μια πραγματικά δύσκολη επιχείρηση, διότι οι βάρκες κινήθηκαν ακριβώς δίπλα από τουρκικό έδαφος.

Περισσότερα από 50 άτομα ήταν γυναίκες και παιδιά. Μια γυναίκα λιποθύμησε, γεγονός που σύμφωνα με τους διασώστες, οφείλεται στην αφυδάτωση. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι μετανάστες απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ένα λεωφορείο και ένα μικρότερο βανάκι στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο, χωριό της Ορεστιάδας.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Εντοπίστηκαν απογευματινές ώρες σήμερα (4-6-2023) από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ε.Μ.Α.Κ. και παρουσία αξιωματούχων του Frontex, 91 μη νόμιμοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε νησίδα εντός της κοίτης του ποταμού Έβρου, πλησίον παρέβριας περιοχής των Μαρασίων Ορεστιάδας.

Πρόκειται για 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από Μ.Κ.Ο. αναφορικά με την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Από τις επακόλουθες έρευνες διακριβώθηκε η βασιμότητα των πληροφοριακών στοιχείων και άμεσα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες ενέργειες για τη διάσωσή τους, ενώ στο σημείο παρίστατο κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προκειμένου παρασχεθεί βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης.

Όπως διαπιστώθηκε οι μετανάστες είχαν προωθηθεί στο ελληνικό έδαφος από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε από την απέναντι όχθη με βάρκα και τους εγκατέλειψε στη νησίδα.

Οι ανάγκες ένδυσης, σίτισης και πρώτων βοηθειών των διασωθέντων, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους, καλύφθηκαν άμεσα από τις ελληνικές Αρχές, ενώ θα μεταφερθούν στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ορεστιάδας για τις περαιτέρω διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.»


Από το Blogger.