Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα

 

Oukrania: Diethnis katakravgi gia tin anatinaxi tou fragmatos Kachovka

Δυτικοί ηγέτες κατηγορούν τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου» - Τους Ουκρανούς κατηγορεί η Μόσχα

Η επίθεση στο φράγμα Νόβα Καχόβκα έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με τους περισσότερους στη Δύση να κατηγορούν τη Ρωσία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για «νέα διάσταση» του πολέμου:

«Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να πάρουμε μια σαφή θέση σε αυτό το θέμα. Είναι κάτι που συνδυάζεται με τα πολλά εγκλήματα που έχουμε δει στην Ουκρανία από Ρώσους στρατιώτες. Είναι μέρος αυτού του είδους πολέμου, που πάντα στοχοποιεί πολίτες, πόλεις, χωριά, νοσοκομεία, σχολεία, υποδομές».

 Οξεία κριτική στη Μόσχα άσκησε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ:

«Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα θέτει χιλιάδες πολίτες σε κίνδυνο και προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά. Είναι μια εξωφρενική πράξη που καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Μέσω twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως η καταστροφή του φράγματος «χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου», προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα λογοδοτήσει.

Το νερό συνεχίζει να πλημμυρίζει την ευρύτερη περιοχή, ενώ σε εξέλιξη είναι διαδικασίες εκκένωσης πολιτών, καθώς όλη η περιφέρεια κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι ρωσικές τοπικές αρχές επισημαίνουν ότι η πόλη της Νόβα Καχόβκα έχε πλημμυρίσει, ενώ 600 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, διοικητής της περιοχής της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε ότι η στάθμη του νερού στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μειώνεται κατά 35 εκατοστά την ώρα, ενώ, νωρίτερα,  είχε δηλώσει ότι το επίπεδο του ταμιευτήρα της Καχόβκα κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έπεσε κατά 2,5 μέτρα και αναμένεται να πέσει έως και τα 7 μέτρα, ως αποτέλεσμα του ρήγματος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο υδροηλεκτρικός σταθμός της περιοχής, ένας από τους έξι στον ποταμό Δνείπερο, έχει υποστεί ζημιές που κρίνονται μη επισκευάσιμες.

Το φράγμα, που είχε 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, οικοδομήθηκε το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα. Στον ταμιευτήρα του βρίσκονται 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας –που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014–, όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

«Τρομοκρατία», σαμποτάζ και έρευνες

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Μόσχα και το Κίεβο έχουν μπει σε έναν πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων για το ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο φράγμα, με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει εγκληματική έρευνα για την ανατίναξη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την Ουκρανία ότι ανατίναξε το φράγμα στο πλαίσιο του σχεδίου της να μεταφέρει μονάδες από την περιοχή της Χερσώνας για να τις χρησιμοποιήσει στις επιχειρήσεις της αντεπίθεσης.

 Από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ακόμη, εκτοξεύονται κατηγορίες κατά της Μόσχας ότι κατέστρεψε το φράγμα για να προκαλέσει αντιπερισπασμό από τις εν εξελίξει μάχες στα ρωσικά σύνορα στο Μπέλγκοροντ.

Παράλληλα καλεί να επιβληθούν νέες κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους G7, με στόχευση στα ρωσική πυραυλική βιομηχανία και τον πυρηνικό τομέα.

Βίντεο με το φράγμα να εκχειλίζει και με καταγγελία κατά της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από το Blogger.