ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Πολωνία κατά Ευρωκοινοβουλίου: Ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων της ΕΕ, η μη ανάληψη της προεδρίας από την Ουγγαρία

 

Polonia kata Evrokoinovouliou: Xekathari paraviasi ton kanonon tis EE, i mi

Η Πολωνία επέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επειδή υιοθέτησε ένα ψήφισμα με το οποίο εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι ικανή η Ουγγαρία να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2024, λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή.

Παρά την ψυχρότητα που παρατηρείται στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της διαφορετικής στάσης που τηρούν στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Πολωνία και η Ουγγαρία συμφωνούν ότι οι Βρυξέλλες παρεμβαίνουν αδικαιολόγητα στις μεταρρυθμίσεις που προωθούν, για τις οποίες οι επικριτές τους λένε ότι υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
«Είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων στη σημαντικότερη μορφή τους» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σχολιάζοντας, από το Κισινάου της Μολδαβίας, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Το να καταστρέφουμε τον τρόπο διαχείρισης της ΕΕ κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στην άβυσσο», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα

Η μη δεσμευτική απόφαση εγκρίθηκε με 442 ψήφους υπέρ, 114 κατά και 33 αποχές και αμφισβητεί κατά πόσο είναι ικανή η Ουγγαρία να ασκήσει την προεδρία «λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο Άρθρο 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας».
Με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε το 2016, η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβριος) του 2024.
Ο Ballas Orban, ο κορυφαίος σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban (σ.σ. δεν έχουν συγγένεια μεταξύ τους) έγραψε στο Twitter ότι η Ουγγαρία «εκβιάζεται από τις Βρυξέλλες λόγω της αντιπολεμικής στάσης της».
Η Ουγγαρία αρνείται να παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική Ουκρανία και έχει επικρίνει πολλές φορές τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr
Από το Blogger.