Οι εισαγγελείς καταγγέλλουν με επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων: “Δεν έχει δικαίωμα ο υπηρεσιακός Υπ. Δικαιοσύνης να αυξήσει τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς” - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Οι εισαγγελείς καταγγέλλουν με επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων: “Δεν έχει δικαίωμα ο υπηρεσιακός Υπ. Δικαιοσύνης να αυξήσει τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς”

Oi eisangeleis katangelloun me epistoli ston prothypourgo kai tous archigous

 Στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταφέρουν οι Εισαγγελείς της χώρας, δια του συνδικαλιστικού τους οργάνου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, το θέμα της αύξησης των θέσεων των εισαγγελέων που υπηρετούν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη χώρα μας από 7 σε 10, γεγονός που βρίσκει αντίθετους τους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας. Κι αυτό κυρίως γιατί το αίτημα των εισαγγελέων να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στα εθνικά δικαστήρια με ταυτόχρονη κάλυψη των -πολλών- κενών, παραμένει στις καλένδες εδώ και πολύ καιρό.

Το ζήτημα όμως ανάγεται σε πολιτικό θέμα, μετά την επιμονή του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Φιλ. Σπυρόπουλου (όπως λένε οι εισαγγελείς παρά τις αντιδράσεις εμμένει πως θα βγάλει υπουργική απόφαση) να ανακινήσει το θέμα, όντας υπηρεσιακός υπουργός και κυρίως όταν διαφωνούν τόσο η ηγεσία του Αρείου Πάγου, όσο και όσοι υπηρετούν στην Ευρωπαική Εισαγγελία. Έτσι μετά την επιστολή στον ίδιο τον κ.Σπυρόπουλο, όπως έγραψε το NEWSKAMATERO οι εισαγγελείς έστειλαν επιστολή και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ι. Σαρμά και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σε αυτή πέραν των άλλων αναφέρουν πως “θεωρούμε ότι δεν υφίσταται πεδίο κυβερνητικής δράσης και η άμεση έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης εκφεύγει των ορίων του έργου υπηρεσιακής κυβέρνησης”.

Σημειώνουν ακόμα:

-πως “τυχόν αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, θα επιφέρει αυτόματα αντίστοιχη αύξηση των κενών οργανικών θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών”

πως η αύξηση των οργανικών κενών “θα συμβάλλει στη ματαίωση του βασικού στόχου της επιτάχυνσης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης”.

-πως “το σχετικό ζήτημα εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2023 και για το επείγον ή το επιτακτικό, δεν συμφωνούν ούτε ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν παρασχέθηκε, ούτε και οι υπηρετούντες στο Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, οι οποίοι δεν υπέβαλαν σχετικό αίτημα”.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

“Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Ιωάννη Σαρμά

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με τη με αριθμό πρωτ. 16/31-5-2023 επιστολή μας προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, αντίγραφο της οποίας επισυνάπτουμε, εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας για την αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εκθέσαμε τους λόγους της αντίθεσής μας αυτής.

Παρά ταύτα, όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος, εντός των επόμενων ημερών θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, μη αποδεχόμενος τα όσα εύλογα εκθέσαμε.

Επί του θέματος αυτού, πέραν των όσων ήδη εκθέσαμε στον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, τονίζουμε τα ακόλουθα:

Α) Με έγγραφά μας προς τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης, επανειλημμένα θέσαμε αναλυτικά υπόψη του, την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών και ζητήσαμε την, κατά ένα μέρος τουλάχιστον, κάλυψή τους με αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην Κατεύθυνση Εισαγγελέων της ΕΣΔΙ, χωρίς το αίτημά μας αυτό να έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Β) Τυχόν αύξηση του αριθμού των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, θα επιφέρει αυτόματα αντίστοιχη αύξηση των κενών οργανικών θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών, στις οποίες υπηρετούν αυτοί που θα επιλεγούν για την κάλυψη των νέων θέσεων.

Γ) Η δημιουργία και άλλων περαιτέρω κενών στις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, θα επιτείνει ακόμη περισσότερο τον εργασιακό φόρτο των υπηρετούντων εισαγγελικών λειτουργών και θα συμβάλλει στη ματαίωση του βασικού στόχου της επιτάχυνσης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Δ) Τα στενά, κατ’ αντικείμενο, όρια λειτουργίας μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης, κάμπτονται βάσει των εκάστοτε επιτακτικών αναγκών που προκύπτουν, κατ’ εξαίρεση και μόνο. Τέτοια περίπτωση δεν συντρέχει εν προκειμένω, αφού το σχετικό ζήτημα εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2023 και για το επείγον ή το επιτακτικό, δεν συμφωνούν ούτε ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν παρασχέθηκε, ούτε και οι υπηρετούντες στο Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, οι οποίοι δεν υπέβαλαν σχετικό αίτημα.

Ενόψει των ανωτέρω, θεωρούμε ότι δεν υφίσταται πεδίο κυβερνητικής δράσης και η άμεση έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης εκφεύγει των ορίων του έργου υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Ο Πρόεδρος Ευάγγελος Μπακέλας Εισαγγελέας Εφετών

Ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Σέβης Εισαγγελέας Πρωτοδικών

Κοινοπ.:

  1. κ. Πρόεδρο Ν.Δ.
  2. κ. Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ
  3. κ. Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
  4. κ. Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ
  5. κ. Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης

6.κ Υπουργό Δικαιοσύνης

7.κ. Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Από το Blogger.