Το NATO είναι έτοιμο να αμυνθεί έναντι «της Μόσχας ή του Μινσκ» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Το NATO είναι έτοιμο να αμυνθεί έναντι «της Μόσχας ή του Μινσκ»

To NATO einai etoimo na amynthei enanti «tis Moschas i tou Minsk»

 

Το NATO είναι έτοιμο να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε απειλής από «τη Μόσχα ή το Μινσκ», δήλωσε χθες Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας της ατλαντικής συμμαχίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Λευκορωσίας πως υποδέχθηκε τον επικεφαλής της εταιρείας Βάγκνερ, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως το NATO θα επικυρώσει την απόφαση να ενισχύσει τις άμυνές του κατά την προσεχή σύνοδό του στα μέσα Ιουλίου στη Λιθουανία για να προστατεύσει όλα τα μέλη του, ιδιαίτερα αυτά που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

 

«Είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικό συμπέρασμα για τις συνέπειες της εγκατάστασης του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και για την πολύ πιθανή παρουσία επίσης στη Λευκορωσία μέρους των δυνάμεών του», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στον Τύπο.

 

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι στείλαμε σαφές μήνυμα στη Μόσχα και στο Μινσκ: το NATO είναι εδώ για να προστατεύσει κάθε σύμμαχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του», πρόσθεσε στη Χάγη έπειτα από δείπνο με επτά αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

 

«Δεν υπάρχει επομένως κανένας χώρος για παρεξηγήσεις στη Μόσχα ή στο Μινσκ όσον αφορά τη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας έναντι οποιασδήποτε δυνητικής απειλής», συνέχισε ο Νορβηγός. Είπε επίσης πως η Δύση «δεν πρέπει να υποτιμά τη Ρωσία», παρά τις χαοτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες Τρίτη την άφιξη στην επικράτειά της του Γεβγκένι Πριγκόζιν, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έβαλε τέλος στη σχεδόν εικοσιτετράωρη ανταρσία του στη Ρωσία το Σάββατο.

Ο ολλανδός συντηρητικός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ήταν ο οικοδεσπότης του δείπνου, απέρριψε από την πλευρά του τη δήλωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την οποία η Δύση θα επιθυμούσε οι Ρώσοι να αλληλοσκοτωθούν.

«Διαψεύδω αυτό που άφησε να εννοηθεί ο κ. Πούτιν χθες, ότι δηλαδή εμείς, οι Δυτικοί, θέλουμε η Ρωσία να βυθιστεί σε χάος. Απεναντίας, η αστάθεια στη Ρωσία δημιουργεί αστάθεια στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Ρούτε.

Από το Blogger.