ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Υποβρύχιο Titan: Σοκ με βίντεο από δοκιμές ενδόρρηξης που κατέστη η αιτία της καταστροφής του

Ypovrychio Titan: Sok me vinteo apo dokimes endorrixis pou katesti i aitia tis katastrofis tou

 Η σύνθλιψη συμβαίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα


Σοκάρει το βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αναπαριστά ακριβώς την περίπτωση της ενδόρρηξης όπως αυτή που κατέστρεψε το βαθυσκάφος Titan της OceanGate Expeditions, με αποτέλεσμα και οι 5 επιβαίνοντές του να βρουν τραγικό θάνατο.


Στο βίντεο βλέπουμε ένα υποβρύχιο να συνθλίβεται σαν κονσερβοκούτι σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.


Η ενδόρρηξη υποβρυχίου αναφέρεται στην καταστροφική εσωτερική κατάρρευση του κύτους του λόγω της τεράστιας πίεσης που ασκείται στα μεγάλα βάθη των ωκεανών (πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές της πίεσης στη Γη).


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη History Photographed (@historyphotographed)

Τι είναι όμως μια «καταστροφική ενδόρρηξη» και γιατί συνέβη σε ένα υπερσύγχρονο σκάφος όπως ο Τιτάνας;

Ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας Eric Fusil υποθέτει ότι η έκρηξη συνέβη πραγματικά την πρώτη μέρα της κατάδυσης, αλλά ίσως όχι ακριβώς την ίδια στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με το μητρικό πλοίο.

Όπως εξηγεί στο The Conversation, η έκρηξη πρέπει να οφείλεται στα υλικά που ήταν κατασκευασμένο το σκάφος.

Συγκεκριμένα, τα περισσότερα, αν όχι όλα, υποβρύχια που επιχειρούν σε βάθος διαθέτουν ένα δοχείο πίεσης κατασκευασμένο από ένα μόνο μεταλλικό υλικό με υψηλό όριο διαρροής.

Σημειώνεται ότι το όριο διαρροής είναι συνήθως η μέγιστη τάση που επιτρέπεται να παραλάβει μια κατασκευή, διότι πέρα από αυτό υπάρχει μόνιμη παραμόρφωση.

Εάν πρόκειται για μικρά βάθη, κάτω των 300 μέτρων, τότε το δοχείο πίεσης είναι συνήθως κατασκευασμένο από χάλυβα, αλλά εάν είναι για μεγαλύτερα τα βάθη τότε το δοχείο είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο.

Ένα δοχείο πίεσης από τιτάνιο ή χοντρό χάλυβα έχει συνήθως σφαιρικό σχήμα που μπορεί να αντέξει τις πιέσεις σύνθλιψης που σίγουρα υπάρχουν στα 3.800 μέτρα που βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Από το Blogger.