Ταϊβάν: παρ’ ολίγον σύγκρουση κινεζικού πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό [vid] - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Ταϊβάν: παρ’ ολίγον σύγκρουση κινεζικού πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό [vid]

 

Taivan: Par'oligon kinezikou polemikou ploiou me amerikaniko antitorpiliko sto Steno tis Taivan [vid]

Βίντεο δείχνει την παρ’ ολίγον σύγκρουση κινεζικού πολεμικού πλοίου με αμερικανικό αντιτορπιλικό στο Στενό της Ταϊβάν ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας. Τα πλάνα έδωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο βιντεοληπτικό υλικό φαίνεται η στιγμή που πολεμικό πλοίο της Κίνας κάνει επικίνδυνο ελιγμό και περνά σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αντιτορπιλικού των ΗΠΑ.

Η παρ’ ολίγον σύγκρουση σημειώθηκε το Σάββατο (3/6) και ήταν το δεύτερο περιστατικό στην περιοχή μέσα σε μια εβδομάδα. Στο επεισόδιο του Σαββάτου το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Chung – Hoon και η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal έκαναν περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν, στο οποίο η Κίνα θεωρεί πως έχει κυριαρχικά δικαιώματα.

Ξαφνικά, στην περιοχή εμφανίστηκε πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό της Κίνας. Τότε, το κινεζικό πολεμικό πλοίο φαίνεται να αναπτύσσει ταχύτητα και να περνά κοντά από την πλώρη του USS Chung-Hoon. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το USS Chung – Hoon διατήρησε την πορεία του, ωστόσο, κατέβασε την ταχύτητά του στους 10 κόμβους «για να αποτραπεί η σύγκρουση».

Επίσης, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι ενέργειες της Κίνας παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα: «Η διέλευση του Chung – Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ-Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδοειρηνικό».

Οι ΗΠΑ είχαν κατηγορήσει ξανά, πρόσφατα, την Κίνα πως εκτέλεσε άλλον έναν «άσκοπο επιθετικό ελιγμό» με ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος J-16 να πετά, στα τέλη του περασμένου μήνα, ακριβώς μπροστά από το ρύγχος ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους.

Από το Blogger.