ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Στεπτόκοκκος Ποια τα συμπτώματα Πώς μεταδίδεται,

Steptokokkos  Poia ta symptomata Pos metadidetai,

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύεται 40χρονη μητέρα που διαγνώστηκε με στρεπτόκοκκο και η ανησυχία σε όλη τη χώρα είναι μεγάλη. Πολλοί είναι όσοι αναζητούν πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος, ποια τα συμπτώματα και πώς τελικά κολλάει.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο,

Συνηθέστερα, οι λοιμώξεις είναι ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Σημειώνεται πως οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Όμως, πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι:

τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών
οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών
οι ανοσοκατεσταλμένοι
οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα
όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού
Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα
Συνήθως τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο είναι:

πονόλαιμος
πυρετός
ρίγη
μυϊκοί πόνοι
Σημειώνεται πως τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Ειδικότερα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Για τη διάγνωση απαραίτητη είναι η διενέργεια Strep-test που είναι ταχεία διαγνωστική μέθοδος. Το θετικό αποτέλεσμα του Strep-test είναι διαγνωστικό και οδηγεί στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Στρεπτοκοκκος σε ενηλικες, στρεπτοκοκκος συμπτωματα στα παιδια, μολυσματικο κηριο, στρεπτοκοκκος φωτογραφιες, στρεπτοκοκκος ποτε κολλαει

Στρεπτόκοκκος - Πώς μεταδίδεται
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Από το Blogger.