H Ευρώπη “πρωταθλήτρια” στη δικίνηση ναρκωτικών ουσιών-Ξεπέρασε και τις ΗΠΑ- Κρούει τον κώδωνα κινδύνου η Europol - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

H Ευρώπη “πρωταθλήτρια” στη δικίνηση ναρκωτικών ουσιών-Ξεπέρασε και τις ΗΠΑ- Κρούει τον κώδωνα κινδύνου η Europol

H Evropi “protathlitria” sti dikinisi narkotikon ousion-Xeperase kai tis IPA-


Με μελανά χρώματα περιγράφει η Europol την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη όσον αφορά στα ναρκωτικά, αφού η Γηραιά Ήπειρος έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης παραμερίζοντας τις ΗΠΑ και εγκυμονώντας κινδύνους για την ίδια τη Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Europol Κάθριν ντε Μπολέ, μίλησε στο Politico, λέγοντας πως οι εισαγωγές ναρκωτικών αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια στην Ευρώπη. Όπως είπε δε, υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, λόγω της «έκρηξης» της εγκληματικότητας με τη διακίνηση ναρκωτικών.

politico-narkotika-1

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση της βίας και της διαφθοράς, σε σημεία που αποτελούν hot spot διακίνησης, όπως το λιμάνι της Αμβέρσας στο Βέλγιο, καθώς εγκληματικές συμμορίες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν σε εταιρείες logistics, ακόμη και στο δικαστικό σύστημα, προειδοποίησε η Ντε Μπολέ.

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική [για τους εγκληματίες] σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή», τόνισε δε η επικεφαλής της Europol. «Βλέπουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή» πρόσθεσε. «Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι η αύξηση της βίας. Όχι μόνο η τακτική βία: δολοφονίες επί πληρωμή, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή και σκληρή βία με πολλούς νεκρούς», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Europol, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, «εάν θέλουν να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Επισήμανε, δε, ότι συναγερμός ηχεί σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ισπανία και η Γερμανία, με το λιμάνι του Αμβούργου να έχει μετατραπεί σε προορισμό-κλειδί για τους εμπόρους.  «Οι συμμορίες ναρκωτικών διεισδύουν στις κοινωνίες μας. Θέλουν να αποφασίζουν για τα μεγάλα ζητήματα. Πρέπει προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες» συμπλήρωσε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Παρόλο που η Ευρώπη δεν είναι τόσο γεμάτη με φαιντανύλη, εξαιρετικά ισχυρό οπιοειδές που ευθύνεται για τεράστιο αριθμό θανάτων, η χρήση της αυξάνεται στην Εσθονία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η Ντε Μπολ εστιάζει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, στα εγκλήματα που έχουν τελεστεί λόγω ναρκωτικών.

Δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κλονιστεί τα τελευταία χρόνια από δολοφονίες που έχουν γίνει από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών. Στην Ολλανδία, όπου το λιμάνι του Ρότερνταμ αποτελεί βασική είσοδο για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, η θρασύτατη δολοφονία, το 2021, εξέχοντος δημοσιογράφου, του Peter R. de Vries, και του δικηγόρου Ντέρκ Βιέρσουμ, το 2019, οδήγησε σε εκτεταμένη έρευνα.

Why Belgium is now the cocaine capital of Europe

Πως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης «διαβρώνεται» από την οικονομία των ναρκωτικών

Το λιμάνι της Αμβέρσας υπήρχε για αιώνες και παραμένει ένας πολύ σημαντικός οικονομικός κόμβος. Τα εμπορεύματα που περνούσαν από αυτό εμπλούτιζαν την κομψή πόλη, γνωστή για τα διαμάντια, την τέχνη και τη μόδα της.

Όμως τώρα ένα διαφορετικό προϊόν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κοκαΐνη, έχει δημιουργήσει μια καινούρια πραγματικότητα στην πόλη. Μια μεγάλη εισροή μετρητών φέρνει διαφθορά, βία και στρέβλωση στην οικονομία της πόλης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal οι αρχές κατέσχεσαν μόνο το 2021, 88 μετρικούς τόνους κοκαΐνης κρυμμένους σε εμπορευματοκιβώτια από τη Λατινική Αμερική, αριθμός σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερος από το 2014. Πρόκειται για πολύ περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι, καθώς οι διακινητές κατακλύζουν την ήπειρο με τόση κοκαΐνη που μπορεί πλέον να αποτελεί μεγαλύτερη αγορά από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA).

Μάλιστα η εισροή των εν λόγω χρημάτων έχει στρεβλώσει την οικονομία της πόλης και έχει επιβαρύνει την κοινωνία. Αστυνομικοί, τελωνειακοί υπάλληλοι και ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο έχουν συλληφθεί επειδή έδιναν πληροφορίες σε δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών. Οι φημισμένοι διακινητές νοικιάζουν supercars για εκατοντάδες ευρώ την ημέρα και στρατολογούν νέους τους οποίους δελεάζουν με την προοπτική του γρήγορου χρήματος και του φανταχτερού τρόπου ζωής. Οι νόμιμες εταιρείες δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις βιτρίνας των εγκληματιών που μπορούν να αντέξουν μεγάλες απώλειες.

Η Ευρώπη γίνεται κόμβος κοκαΐνης

Μετά την κάνναβη, η κοκαΐνη είναι το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη, με εκατομμύρια χρήστες και πωλήσεις περίπου 10.5 δισεκ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με κοινή έκθεση της υπηρεσίας της ΕΕ για την επιβολή του νόμου Europol, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA).

Η ευρωπαϊκή αγορά αυξάνεται, λαμβάνοντας ώθηση από μια μεγαλύτερη παραγωγή στη Λατινική Αμερική και επίσης από τη διεύρυνση της ικανότητας επεξεργασίας του ακατέργαστου ναρκωτικού στην ίδια την Ευρώπη. Θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη νέων ειδών προϊόντων κοκαΐνης που καπνίζονται, ανέφερε η έκθεση, προειδοποιώντας για αυξημένους κινδύνους στην υγεία.

«Περισσότερη παραγωγή λαμβάνει επίσης χώρα τώρα μέσα στην Ευρώπη, υποδεικνύονττας αλλαγές στον ρόλο της εν λόγω περιφέρειας στο διεθνές εμπόριο της κοκαΐνης», ανέφερε η έκθεση.

Η κοκαΐνη που εισάγεται στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική επενεξάγεται όλο και περισσότερο σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθιστώντας την Ευρώπη «ένα σημείο-κλειδί για τη διαμετακόμιση ναρκωτικών που προέρχονται από αλλού», επισήμανε ακόμη η έκθεση.

Η ευρωπαϊκή αγορά μεθαμφεταμίνης αυξάνεται επίσης, αλλά παραμένει πολύ μικρότερη από εκείνην για την κοκαΐνη, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθός της. Το συνθετικό διεγερτικό παράγεται παραδοσιακά κυρίως στην Τσεχική Δημοκρατία και καταναλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη, όμως νέα στοιχεία δείχνουν πως αυξάνεται η ζήτηση στη Δυτική Ευρώπη, ιδίως στο Βέλγιο, το οποίο έχει γίνει ένας μεγάλος παραγωγός του ναρκωτικού.

 

Από το Blogger.