Η Ολλανδία διακόπτει την παραγωγή φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης! - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Η Ολλανδία διακόπτει την παραγωγή φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης!

 

I Ollandia diakoptei tin paragogi fysikou aeriou apo to

Η Ολλανδία προχώρησε στη διακοπή της παραγωγής φυσικού αερίου στο μεγαλύτερο κοίτασμα της Ευρώπης που βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία του Γκρόνιγκεν επιλέγοντας μία δύσκολη για την Ευρώπη περίοδο όπου παρατηρείται αύξηση της τιμής του «γαλάζιου χρυσού».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως ακατανόητη καθώς Ευρώπη διανύει μία περίοδο ελλείψεων φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου αν ανέβει, ανεβαίνει ταυτόχρονα και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.


 Ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα που κάνουν εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μία οικονομική καταστροφή (όλοι θυμούνται τα χιλιάρικα που πλήρωναν πέρσι οι Έλληνες καταναλωτές για το ηλεκτρικό ρεύμα ενός μεσαίου μεγέθους σπιτιού).

Την Κυριακή, η Ολλανδία τερμάτισε την εξόρυξη φυσικού αερίου από το κοίτασμα. Για δεκαετίες, η εκμετάλλευσή του ήταν η αιτία σεισμών που συγκλόνισαν τους κατοίκους της περιοχής και προκάλεσαν τη φυγή του πληθυσμού.

Παρά το κλείσιμο, οι σεισμοί είναι πιθανό να συνεχιστούν σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι τελευταίες έντεκα λειτουργικές μονάδες εξόρυξης διατηρούνται για ένα επιπλέον έτος πριν κλείσουν οριστικά οι βαλβίδες.

Αυτό γίνεται σε περίπτωση που οι γεωπολιτικές εντάσεις κάνουν τον χειμώνα δύσκολο για την Ευρώπη.

«Η εξόρυξη φυσικού αερίου στο Γκρόνινγκεν θα σταματήσει. Μια σημαντική στιγμή μετά από δεκαετίες εξόρυξης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Χανς Βίτζιλμπριφ, υφυπουργός της Ολλανδίας για τις Εξορυκτικές Βιομηχανίες.

«Τα προβλήματα των κατοίκων του Γκρόνινγκεν δεν έχουν ακόμη επιλυθεί και δυστυχώς οι σεισμοί θα συνεχιστούν για τα επόμενα χρόνια, αλλά η πηγή όλης της δυστυχίας θα κλείσει από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε ο Βίτζιλμπριφ.

Το κοίτασμα αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής φυσικού αερίου, ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα για την Ευρώπη καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο κρύος θα είναι ο φετινός χειμώνας.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν, που βρίσκεται στη βόρεια Ολλανδία, ανακαλύφθηκε το 1959, ενώ η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1963. Τα αρχικά ανακτήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου του κοιτάσματος ήταν 2,9 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Για πολλά χρόνια, το κοίτασμα ήταν η κύρια πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Βορειοδυτική Ευρώπη, αλλά λόγω πολλών σεισμών στην επαρχία τη δεκαετία του 1990, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει σταδιακά την παραγωγή από αυτό.


pronews

Από το Blogger.