Σε δημοσίευμά τους οι New York Times προχωρούν σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες πίσω από τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης σκοτώθηκε από μια εξελιγμένη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που είχε εισαχθεί λαθραία στον ξενώνα στον οποίο διέμενε στην Τεχεράνη, και όχι από πύραυλο, όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ώρες. Το δημοσίευμα επικαλείται επτά αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και δύο Ιρανοί αλλά και ένας Αμερικάνος. Όπως αναφέρεται, ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε τον Χανίγια, είχε εισαχθεί κρυφά στο κτίριο του Φρουρών της Επανάστασης στην Τεχεράνη όπου αυτός διέμενε, δύο μήνες πριν τη θανάσιμη έκρηξη.
Σύμφωνα με την πλευρά των Ιρανών αξιωματούχων, το χτύπημα όσον αφορά την ακρίβεια με την οποία συνέβη, θύμιζε το τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε ομάδα της Μοσάντ, το 2020, προκειμένου να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ,
Η δολοφονία Χανίγια έχει αποδοθεί ευρέως στην Ιερουσαλήμ παρότι, το Ισραήλ, δεν έχει επίσημα σχολιάσει το γεγονός. Σύμφωνα με τους πέντε αξιωματούχους που μίλησαν στους New York Times πάντως, «αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης αμέσως μετά». Το μέσο αναφέρει ακόμα ότι, «αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταλήξει στην εκτίμηση ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία».
Ο Ισμαήλ Χανίγια έφτασε στην Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη (30/07), προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του Μασούντ Πεζεσκιάν, νέου προέδρου του Ιράν. Σύμφωνα με όσους μίλησαν στους Times, η βόμβα που σκότωσε τον Παλαιστίνιο και τον άνδρα της ασφάλειάς του, πυροδοτήθηκε εξ’ αποστάσεως. Ο ξενώνας της Τεχεράνης στον οποίο φιλοξενούνταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης χρησιμοποιείται για καταφύγια, μυστικές συναντήσεις και «φιλοξενία επιφανών επισκεπτών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των Times, η έκρηξη έσπασε παράθυρα και γκρέμισε ένα τμήμα του τοίχου του συγκροτήματος. Ωστόσο, οι ζημιές στο ίδιο το κτίριο ήταν ελάχιστες, γεγονός που δείχνει ότι, πιθανότατα, δε μιλάμε για πυραυλική επίθεση.
Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, η χώρα ορκίστηκε να σκοτώσει τον Χανίγια και άλλους ηγέτες της Χαμάς. Στις επιθέσεις του Οκτώβρη σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι ενώ 251 κρατήθηκαν όμηροι.
Ανησυχία για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους δρόμους της Τεχεράνης για την κηδεία του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.
Κόσμος με παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του ηγέτη της Χαμάς συγκεντρώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στην καρδιά της πόλης. Ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, αναμενόταν να χοροστατήσει στις δεήσεις στη μνήμη του Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο εξήρε ως «εξαιρετικό μαχητή της παλαιστινιακής αντίστασης».
Ο ηγέτης της Χαμάς θα ταφεί αύριο Παρασκευή στο Κατάρ, όπου ζούσε εξόριστος.
Η δολοφονία του γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στην Τεχεράνη, καθώς επίσης και το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολά, τον Φουάντ Σουκρ, κοντά στη Βηρυτό, επέτειναν την ανησυχία πως θα εξαπλωθεί ο πόλεμος που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας επί 300 ημέρες ανάμεσα στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό του Ιράν, και τη Χαμάς, που υποστηρίζεται από την Ισλαμική Δημοκρατία.