Η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν και η κλιμάκωση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. βίντεο - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Η πολιτική επιβίωση του Ερντογάν και η κλιμάκωση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. βίντεο

Baltzois Ioannis: I politiki epiviosi tou Erntogan kai i


 Ο αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) Ιωάννης Μπαλτζώης στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο από τις 5" (23-03-2025) σε μια συζήτηση για τους πολιτικούς ελιγμούς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την αντιπαλότητά του με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τα ευρύτερα γεωπολιτικά ζητήματα που αφορούν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.



Σε μια περίοδο έντονων πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, η στρατηγική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επηρεάζει καθοριστικά το μέλλον της Τουρκίας, των γειτονικών χωρών και των διεθνών ισορροπιών. Από τις εσωτερικές εκκαθαρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων έως την ευέλικτη εξωτερική πολιτική του μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ο Τούρκος πρόεδρος διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό προς όφελός του.

Αν και οι επόμενες εκλογές είναι ακόμα μακριά, ο Ερντογάν προχωρά προληπτικά σε κινήσεις εξουδετέρωσης των αντιπάλων του. Ο βασικός του ανταγωνιστής, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αποτελεί την πιο σημαντική απειλή για την ηγεσία του. Οι φήμες περί πιθανής καταδίκης και φυλάκισης του Ιμάμογλου επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν επιθυμεί εκπλήξεις στις επόμενες εκλογές. Παράλληλα, ο Ερντογάν διατηρεί μια εικόνα ισχύος, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη σοβαρών αντιδράσεων από τη Δύση. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσία τηρούν στάση αναμονής, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση του Τούρκου προέδρου ότι μπορεί να δράσει χωρίς επιπτώσεις, επεσήμανε ο κ. Μπαλτζώης.

Η σύγκριση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι τυχαία. Οι δύο ηγέτες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο αυταρχισμός, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και η καταστολή της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, η συνεργασία τους σε ενεργειακά και αμυντικά ζητήματα δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι δεδομένος σύμμαχος της Δύσης. Παράλληλα, η ιστορία δείχνει ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία δεν έχουν βαθιά δημοκρατική παράδοση. Από τους Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τους Τσάρους της Ρωσίας, οι δύο χώρες έχουν μάθει να διοικούνται από ισχυρούς ηγέτες με απόλυτο έλεγχο στην εξουσία, τόνισε ο κ. Μπαλτζώης.

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ιμάμογλου και την τουρκική αντιπολίτευση, ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να προσεγγίσει εκ νέου τον Ερντογάν. Ο Τραμπ θεωρείται πολιτικός της σχολής "τζακσονισμού", δηλαδή κάποιος που προτιμά τις οικονομικές συμφωνίες και τις διαπραγματεύσεις από τις πολεμικές συγκρούσεις. Το βιβλίο του, The Art of the Deal, περιγράφει πώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για να πετύχει έναν ευνοϊκό συμβιβασμό, εξήγησε ο κ. Μπαλτζώης. Αυτή η προσέγγιση ενδέχεται να επηρεάσει και τη σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας.

Για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ο κ. Μπαλτζώης είπε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η Τουρκία να αλλάξει στάση στα ζητήματα κυριαρχίας και προκλήσεων στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει μια στρατηγική ήπιας διπλωματίας για να διατηρήσει το θετικό κλίμα.

Ο κ. Μπαλτζώης κατέληξε λέγοντας ότι ένα νέο στοιχείο που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες είναι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Πρόσφατα, το Ισραήλ χτύπησε τουρκικούς στόχους στη Συρία και στη Γάζα, περιλαμβάνοντας ακόμη και ένα νοσοκομείο που είχε κατασκευαστεί από την τουρκική κυβέρνηση.
Από το Blogger.