Με ερμηνευτική του διάταξη το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκαθαρίζει ότι το κόλλημα λόγω φύλου δεν συνιστά ιατρικό λόγο ώστε να μπορεί κάποιος να προσφύγει στη λύση της παρένθετης μητρότητας
Αυτό ουσιαστικά έρχεται να δώσει μία λύση στην πρακτική που είχε δημιουργηθεί με ομόφυλα ανδρικά ζευγάρια, να προσφεύγουν στα δικαστήρια, να ζητούν άδεια για παρένθετη μητρότητα, να την εξασφαλίζουν και μετά η εισαγγελία να κάνει έφεση και να καταρρίπτεται η απόφαση.
Συγκεκριμένα, δεκατέσσερις νέες διατάξεις φέρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Μέριμνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα.
Μεταξύ των διατάξεων που φέρνει το Υπουργείο είναι ο εφαρμοστικός νόμος για την αποσβεστική προθεσμία των αδικημάτων των υπουργών, όπως ψηφίστηκε το 2019, αλλά και μια… αποσαφήνιση στη ρύθμιση για την παρένθετη μητρότητα αφού πλέον «δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου».
Ο εφαρμοστικός νόμος
Με τον εφαρμοστέο νόμο καταργούνται οι διατάξεις που προέβλεπαν ότι τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονταν αν δεν είχε κινηθεί σε βάρος τους η ποινική δίωξη σε χρονικό διάστημα που αντιστοιχούσε σε δύο βουλευτικές συνόδους. Με τη νέα διάταξη, όπως προβλέπει το σύνταγμα, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 με 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 έως 20 για τα κακουργήματα.
«Υπάρχει το ζήτημα της ποινικής παραγραφής που λύθηκε το 2019 και υπάρχει και η αποσβεστική προθεσμία για την εξέταση του αξιόποινου. Αφού στην αναθεώρηση έχει αφαιρεθεί η αποσβεστική προθεσμία, το Σύνταγμα ισχύει υπεράνω όλων. Παρόλα αυτά, επειδή στη δημόσια συζήτηση απασχόλησε κάποιους, αφαιρούμε την αναφορά περί αποσβεστικής προθεσμίας » ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.
Για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις παρένθετες μητέρες
«Όσον αφορά την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας, επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις: Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου και η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που πρέπει να καταστεί αμετάκλητη».
Περισσότερα Εδω newsbomb