Τουλάχιστον 100 νεκροί σε ισραηλινους βομβαρδισμούς στη Γάζα - Για «εθνοκάθαρση» προειδοποιεί ο ΟΗΕ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Τουλάχιστον 100 νεκροί σε ισραηλινους βομβαρδισμούς στη Γάζα - Για «εθνοκάθαρση» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Toulachiston 100 nekroi se israilinous vomvardismous sti

 Τουλάχιστον εκατό Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χθες Παρασκευή καθώς συνεχίστηκαν οι εντατικοί ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε εναντίον «εθνικής εκκαθάρισης» στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη μικρή παραθαλάσσια περιοχή.


Μετά την περιοδεία του στον Κόλπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε πως «μας ενδιαφέρει η Γάζα. Και θα φροντίσουμε να ρυθμιστεί το θέμα», αναγνωρίζοντας πως «πολύς κόσμος πεινάει».

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, κάλεσε κατόπιν τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για να επιτρέψει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας  η ροή της έχει κοπεί από τη 2η Μαρτίου.

Ο Τάχερ αλ Νούνου, ανώτερο στέλεχος του κινήματος, σημείωσε ότι η Χαμάς «αναμένει και ελπίζει πως η αμερικανική πίεση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση» στο Ισραήλ «για να ανοίξει να σημεία διέλευσης και να επιτρέψει την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τουλάχιστον 100 νεκροί στη Γάζα μόνο την Παρασκευή

Στο πεδίο, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους χθες.

Η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τατάρι, 57 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την ξύπνησε βομβαρδισμός πριν ξημερώσει. «Κοιμόμασταν όταν ξαφνικά τα πάντα εξερράγησαν γύρω μας», αφηγήθηκε. «Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Είδαμε την καταστροφή με τα ίδια μας τα μάτια. Αίμα παντού, κομματιασμένα ανθρώπινα μέλη, πτώματα».

Σε νοσοκομείο στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), οπτικό υλικό που κατέγραψε το AFP εικονίζει κατοίκους, ανάμεσά τους μικρά παιδιά που έχασαν τις μητέρες τους, να θρηνούν πλάι στα πτώματα των δικών τους, και τραυματίες να δέχονται ιατρικές φροντίδες ακόμα και στο δάπεδο, καθώς ακούγονται κραυγές πόνου.

«Όσοι δεν πεθάνουν στους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από πείνα»

Ο Σαΐντ Χαμούντα είπε πως βομβαρδισμοί στην Μπέιτ Λάχια «στοχοποίησαν σπίτια όπου κοιμούνταν άνθρωποι. Παιδιά ούρλιαζαν», τα πάντα κατέρρεαν, «ήταν απερίγραπτη σκηνή, λες κι ήταν το τέλος του κόσμου», αφηγήθηκε.

«Όσοι δεν πεθάνουν στους βομβαρδισμούς θα πεθάνουν από πείνα», σχολίασε ο Χαλίλ αλ Τάταρ, άλλος κάτοικος.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε απλά πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Φόλκερ Τουρκ προειδοποιεί για εθνοκάθαρση

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, «αυτός ο τελευταίος καταιγισμός βομβών, που υποχρεώνει κόσμο να εκτοπιστεί εν μέσω της απειλής πιο εντατικών επιθέσεων, η μεθοδική καταστροφή ολόκληρων συνοικιών και η στέρηση ανθρωπιστικής βοήθειας υπογραμμίζουν πως μοιάζει να υπάρχει ώθηση για μόνιμη δημογραφική μεταβολή στη Γάζα που αψηφά το διεθνές δίκαιο κι ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση».

Ο κ. Νετανιάχου, κατά την άποψη του οποίου μόνο η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αναγκάσει τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους, ανήγγειλε τη Δευτέρα πως θα εντατικοποιηθεί η επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας για να «καταστραφεί» η Χαμάς, που πήρε την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο το 2007.

Η κυβέρνησή του διατείνεται πως δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί τη Χαμάς πως κλέβει τη διεθνή βοήθεια.

Η «ανθρωπογενής ανθρωπιστική καταστροφή» στη Γάζα

Επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτές πέντε χωρών που έχουν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος -Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, Σλοβενία- δημοσιοποίησαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν την «ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή» και καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να βάλει τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προχωρήσει σε άρση του αποκλεισμού.

Η Χαμάς σχολίασε πως «εκτιμά ιδιαίτερα την ανθρωπιστική και θαρραλέα θέση» που πήραν οι κυβερνήσεις των επτά χωρών.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), νεότευκτη μη κυβερνητική οργάνωση υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, έκανε γνωστό πως έχει σκοπό να αρχίσει να διανέμει βοήθεια στον θύλακο μέσα στον Μάιο, έπειτα από επαφές με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ωστόσο τα Ηνωμένα Έθνη απέκλεισαν προχθές Πέμπτη κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής στην πρωτοβουλία, με την επίκληση προβλημάτων ως προς «βασικές αρχές» τους, πιο συγκεκριμένα «της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας».

Η «κατάκτηση» της Γάζας από το Ισραήλ έχει ξεκινήσει

Τερματίζοντας κατάπαυση του πυρός δυο μηνών, το Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του στον θύλακο τη 18η Μαρτίου κι έκτοτε κυρίευσε τομείς της.

Και στις αρχές αυτού του μήνα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ανήγγειλε πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου για την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας, που τελούσε υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967 μέχρι το 2005.

Από το Blogger.