Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Ζακύνθου πραγματοποίησε αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω ένδειξης για φωτιά, το μεσημέρι της Πέμπτης (9.7.26).
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το F-16 που ανήκει στην 335 Μοίρα της 116η Πτέρυγας Μάχης του Αράξου, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε ένδειξη για φωτιά στο μαχητικό και ο χειριστής του κατόρθωσε να προχωρήσει με επιτυχία σε αναγκαστική προσγείωση.
Ο πιλότος είναι καλά στην υγεία του και απομακρύνθηκε άμεσα από το σημείο.
Όπως προκύπτει από τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν, το F-16 προσγειώθηκε χωρίς να αναπτυχθούν τα σκέλη προσγείωσης, συρόμενο για αρκετά μέτρα πάνω στον διάδρομο. Η τριβή προκάλεσε φωτιά, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις του αεροδρομίου.

Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, Μαρία Μουζάκη, δήλωσε στο ΕΡΤnews ότι οι υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για το περιστατικό. Όπως ανέφερε, ο πιλότος παρελήφθη από ελικόπτερο, ενώ πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού του διαδρόμου από καύσιμα.
Το αεροσκάφος ανήκει στην 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης στον Άραξο και συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα.Το αεροδρόμιο της Ζακύνθου παραμένει προσωρινά κλειστό για λόγους ασφαλείας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες απομάκρυνσης του μαχητικού από τον διάδρομο, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των πτήσεων.
Τα ακριβή αίτια του περιστατικού αναμένεται να διερευνηθούν από την αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, η οποία θα εξετάσει όλα τα δεδομένα της πτήσης και τις συνθήκες που οδήγησαν στην αναγκαστική προσγείωση.

Social