Προετοιμάζεται για τον "Ζορμπά" η Τουρκία - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Προετοιμάζεται για τον "Ζορμπά" η Τουρκία



Σε επιφυλακή βρίσκεται η ευρωπαϊκή Τουρκία και τα παράλιά της για το ενδεχόμενο να «χτυπήσει» και την Τουρκία ο κυκλώνας «Ζορμπάς» από την Ελλάδα, αν και οι Τούρκοι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο κυκλώνας έχει αλλάξει πορεία, εξασθενεί και δεν αναμένεται στην Τουρκία, παρά μόνο έντονες βροχοπτώσεις.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στη Ραιδεστό και τις Σαράντα Εκκλησιές, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, έχει αρχίσει ήδη να βρέχει και οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των περιουσιών και των κατοίκων των περιοχών.
Η αρμόδια αρχή πολιτικής προστασίας της Τουρκίας, καθώς και η υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (AFAD) προχώρησαν επίσης σε ανάκληση των αδειών του προσωπικού τους και συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη.
Ο δήμαρχος της περιοχής Μπουγιούκσεχίρ της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η βροχή και ο κυκλώνας δεν θα πλήξουν πολύ τις περιοχές μας. Εμείς βέβαια σε κάθε περίπτωση λαμβάνουμε όλα τα μέτρα. Για 24 ώρες τα συνεργεία μας θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν επέμβαση». Οι ψαράδες στη Σμύρνη πάντως περιμένουν να δουν αν θα έρθει τελικά η φουρτούνα. Αλλά και στην Έφεσο, τα καΐκια είναι αγκυροβολημένα και φοβούνται να ανοιχτούν στο πέλαγος μήπως και χτυπήσει τρικυμία.
Ο δήμος της Αδριανούπολης προβαίνει ωστόσο σε ανακοινώσεις προς τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να μην βγαίνουν έξω στην ύπαιθρο. Η πρόσβαση προς τον ποταμό του Έβρου έχει κλείσει, μην τυχόν και υπερχειλίσει, ενώ ακόμη και τα καταστήματα στην Αδριανούπολη έχουν πάρει τα μέτρα τους προκειμένου να μην πλημμυρίσουν σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και αναστείλει τον ερχομό των Ελλήνων και Βουλγάρων που κατακλύζουν την πόλη για ψώνια.
Στη θάλασσα του Μαρμαρά, στο δήμο της Ηράκλειας και της Ραιδεστού, οι ψαράδες εδώ και τέσσερις μέρες δεν βγαίνουν για ψάρεμα, καθώς ο άνεμος τρέχει με 40 χλμ την ώρα. «Λόγω του ισχυρού αέρα που προέρχεται από την Ελλάδα, η θάλασσα είναι τρικυμιώδης και αν συνεχίσει έτσι για πολύ ο καιρός η δουλειά μας θα γίνει πιο δύσκολη. Έρχονται αυξήσεις στα καύσιμα, ψάρι δεν υπάρχει, ο καιρός είναι άσχημος, έχουμε δάνεια στις τράπεζες… Περιμένουμε στήριξη από το κράτος», λέει ένας Τούρκος ψαράς.
Πλημμύρες στην ασιατική Κωνσταντινούπολη
Μεγάλες καταστροφές έχει πάθει η περιοχή Μπέικοζ της ασιατικής Κωνσταντινούπολης, όπου υπερχείλισε ποταμός στην περιοχή και προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια, λόγω έντονης βροχόπτωσης όλη τη νύχτα. Απελπισμένοι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν, ενώ αρκετοί θα μείνουν απόψε εκτός των σπιτιών τους.
Ορισμένοι κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν από τα ορμητικά νερά που εισέβαλλαν μέσα στα σπίτια τους την ώρα που κοιμόντουσαν. Μια γυναίκα λέει ότι ούτε μια ζακέτα δεν πρόλαβαν να πάρουν από το σπίτι και δεν έχουν ούτε ένα ρούχο τώρα να αλλάξουν. Κεραυνός έπεσε πάνω σε σπίτι και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν να την κατασβήσουν.
Η λάσπη του ποταμού έφτασε μέχρι και το Βόσπορο, ο οποίος άλλαξε χρώμα, με τις εικόνες να είναι εντυπωσιακές.

Από το Blogger.