Διαπραγματεύσεις για γερά νεύρα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία για τα εξοπλιστικά

Νέα πρόταση φέρεται να ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για την πώληση Patriot στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ και θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Αντίστοιχα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφτεί τη Μόσχα στις 8 Απριλίου. Οι δύο αυτές επισκέψεις μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις της Τουρκίας όσον αφορά στα εξοπλιστικά και ιδιαίτερα στο ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χουριέτ», οι Αμερικανοί, μετά την απόρριψη στις 18 Φεβρουαρίου της βελτιωμένης προσφοράς τους για πώληση Patriot στην Άγκυρα, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεωρημένης πρότασης μετά τις εκλογές με παράδοση όμως του αντι-πυραυλικού συστήματος στην Τουρκία το 2024. Σημείο κλειδί θεωρείται ο όρος που έχει θέσει η Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για ακύρωση της παραγγελίας των S-400.
Πηγές στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη,  τονίζουν ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον όρο τους, «τότε δεν θα μπούμε καν σε διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, είναι γνωστό πλέον στην Άγκυρα ότι η Ουάσιγκτον θα παίξει και πάλι το δεύτερο χαρτί της, το χαρτί ων κυρώσεων και των απειλών. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η Τουρκία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, τουλάχιστον για τα μαχητικά F-35, ζητώντας αποζημίωση αν δεν τα παραδώσουν οι ΗΠΑ, ενώ στην περίπτωση άλλων κυρώσεων, τότε τα πράγματα θα πάρουν άλλη τροπή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως φαίνεται ότι το γόρδιο δεσμό μόνο οι δύο πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ θα μπορούν να λύσουν, γι’ αυτό και μετά τις εκλογές της Τουρκίας έχει μεγάλη σημασία πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πώς θα είναι  η επικοινωνία τους.
Η Άγκυρα πλέον εναποθέτει τις ελπίδες της για τις σχέσεις των δύο χωρών στην προσωπική σχέση των δύο ηγετών και αν καταφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ να υπερκεράσει το εμπόδιο που λέγεται «Κογκρέσο»

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια