Γερμανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Γερμανία: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank

Με τις ευλογίες της καγκελαρίας αλλά με άγνωστο αποτέλεσμα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την συγχώνευσή των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών τραπεζών της Γερμανίας, της Deutsche Bank και της Commerzbank.



Οι δύο τράπεζες ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία: η Deutsche Bank στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συνομιλίες «προκειμένου να εξεταστούν όλες οι στρατηγικές επιλογές και να αξιολογηθεί κατά πόσο μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία της τράπεζας», ενώ η – πιο διστακτική- Commerzbank αναφέρεται σε «διαπραγματεύσεις ανοιχτού αποτελέσματος για μια ενδεχόμενη συγχώνευση».
Μπορεί για την κυβέρνηση μια τέτοια εξέλιξη να είναι θετική δεν ισχύει όμως το ίδιο και τα συνδικάτα. Για αυτό και η Deutsche Bank σε επιστολή της προς τους εργαζόμενους επισημαίνει ότι θα επιδιωχθούν λογικές επιλογές προκειμένου να αξιοποιηθεί η πρόοδος που σημειώθηκε το 2018, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το σημείο δεν είναι σαφές εάν τελικά θα υπάρξει συναλλαγή, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολλοί οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι οι οποίοι να εμποδίσουν ένα τέτοιο βήμα.
Μια ενδεχόμενη συγχώνευση πάντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές περικοπές κόστους, κυρίως με κλείσιμο πολλών υποκαταστημάτων, αλλά, όπως προειδοποιούν τα συνδικάτα, θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να βλέπει θετικά την προοπτική συγχώνευσης, καθώς κατέχει ακόμη το 15,5% της Commerzbank, έπειτα από το «bail out» που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια και, σε περίπτωση συγχώνευσης, θα μπορούσε να κρατήσει το 5%, ενώ η Deutsche Bank έχει στο χρηματιστήριο διπλάσια αξία από τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ της Commerzbank.
Άλλωστε τόσο ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς όσο και ο υφυπουργός του και πρώην στέλεχος της Goldman-Sachs Γιεργκ Κούκις έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι «η Γερμανία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες» και ότι η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή σε όλες τις οικονομικά συνετές επιλογές». Μετά την ανακοίνωση της έναρξης διαπραγματεύσεων, από το υπουργείο Οικονομικών επισημάνθηκε μόνο ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.
Η εξέλιξη αυτή έχει και πολιτικές προεκτάσεις με τον αρμόδιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για τα θέματα οικονομίας Έκχαρτ Ρέμπεργκ να δηλώνει με νόημα πως «ο φορολογούμενος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι συνυπεύθυνος και το μερίδιο του κράτους δεν μπορεί από μόνο του να νομιμοποιήσει καμία συγχώνευση». Προηγήθηκαν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Οικονομικών έχει ασκήσει πίεση προς τις δύο τράπεζες να ξεκινήσουν σύντομα τις συνομιλίες - ιδανικά πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Η ανησυχία της κυβέρνησης αφορά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν διαθέτει μια μεγάλη διεθνή τράπεζα, απέναντι κυρίως στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ.
Από το Blogger.