Κρήτη: «Μήλον της έριδος» ο αγωγός East Med, που θα περνάει από το νησί.. - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Κρήτη: «Μήλον της έριδος» ο αγωγός East Med, που θα περνάει από το νησί..

Νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου φέρνει η στήριξη της Αιγύπτου στο επενδυτικό σχέδιο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med που προωθούν οι χώρες της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου με κατεύθυνση προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι τρεις πλευρές, με την παρότρυνση και των ΗΠΑ, επιδιώκουν να βάλουν στο σχήμα των εταιρειών που προωθούν τον αγωγό, τις ΔΕΠΑ και Edison, και την αμερικανική ExxonMobil.
Μάλιστα πηγές θέλουν – και – για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που βρίσκεται στο Χιούστον των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διεθνούς ενεργειακής εκδήλωσης CERAWeek 2019, να συναντήθηκε χθες αργά το βράδυ με εκπροσώπους του πετρελαϊκού κολοσσού. Σημειωτέον ότι η ExxonMobil με την Total και τα ΕΛΠΕ έχουν αναδειχθεί ως επιλεγέντες αιτούντες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Στο Χιούστον
Σε ό,τι αφορά τον East Med, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σταθάκης συμμετείχε στο περιθώριο του συνεδρίου του Χιούστον σε συνάντηση με τους υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ ελ Μόλα, του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη και του υφυπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στήριξη όλων στον αγωγό. Με βάση αυτή την αναφορά, προκύπτει πως και η Αίγυπτος εκφράστηκε θετικά για το έργο και, όπως αναφέρουν πηγές, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα και η έμπρακτη στήριξή της στο επενδυτικό σχέδιο.
Ο έλληνας υπουργός συμμετείχε με τους τρεις ομολόγους του των χωρών της Αιγύπτου, της Κύπρου και του Ισραήλ σε εργασίες του συνεδρίου CERAWeek με θέμα τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο Σταθάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που θα ξεκινήσουν και στη χώρα μας με την ελπίδα η Ελλάδα να αναλάβει κι εκείνη τον ρόλο παραγωγού, ενώ χαρακτήρισε τον East Med ως τεχνικά και εμπορικά βιώσιμη λύση που θα συνεισφέρει στην εμπορική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Πηγή: «ΤΑ ΝΕΑ»
Από το Blogger.