To ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Δένδιας στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

To ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε ο Δένδιας στην άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Tο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο καθώς και την επιθετικότητά της Τουρκίας εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ανέδειξε κατά τη συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ελσίνκι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα και τα προβλήματα που η Τουρκία δημιουργεί στο Αιγαίο καθώς και για την επιθετικότητά της εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως έκανε επίσης γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις υβριδικές απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισης τους, την τεταμένη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και την αναζήτηση τρόπων προστασίας της ναυσιπλοΐας. «Ως γνωστόν, η Ελλάδα, ως χώρα ποντοπόρου ναυτιλίας, έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Δένδιας είχε σειρά διμερών επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους με αντικείμενο θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα και της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ. «Η συνάντηση, μάλιστα, με τον κ. Μάας συμπίπτει με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Εκφράσαμε από κοινού τη βούλησή μας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας και αποδέχθηκα την πρόσκλησή του να πάω στο Βερολίνο» δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Ντιμιτρόφ, η οποία ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ομολόγων, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως συζήτησαν για τις πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε: «Κατέστησα απολύτως σαφές στον κ. Ντιμιτρόφ ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας». Όπως επισήμαναν διπλωματικές πηγές, ήταν η πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο ομόλογοι υπουργοί και δεν συμμετείχε κανείς άλλος και ότι ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι απαραίτητος όρος για να συνηγορήσει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Στη συνάντηση με τον κ. Ζαχαρίεβα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Δένδιας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στη Σόφια, στις 10 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το Blogger.