Με ποια δικαιολογία πήρε πίσω το διαβατήριό του ο Μαρινάκης

Αν και όπως λένε οι κακιές γλώσσες έχει και άλλο διαβατήριο στο όνομά του, αν και μπορεί να ταξιδεύει με την ταυτότητά του, στις χώρες της ΕΕ τελικά ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μαρινάκης, υποχρεώθηκε να το ζητήσει και να το πάρει πίσω για έναν από τους δυο λόγους: α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ:
«Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν την επιστροφή διαβατηρίου γνωστού επιχειρηματία, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα :
»Ο αρχικά προταθείς για τον επιχειρηματία όρος απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, δεν επικυρώθηκε με το υπ’ αριθμ. 201/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιώς και κατά συνέπεια σε βάρος του δεν συντρέχει ο όρος απαγορεύσεως εξόδου.

»Παραταύτα η αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν του είχε επιστρέψει το αφαιρεθέν διαβατήριο κατ’ εφαρμογή του Π.Δ. 25/2004, με βάση το οποίο δεν εκδίδεται νέο διαβατήριο ή δεν επιστρέφεται αφαιρεθέν, σε περίπτωση ασκήσεως διώξεως σε βαθμό κακουργήματος και για όσο χρόνο αυτή εκκρεμεί. Χορήγηση ή επιστροφή αφαιρεθέντος διαβατηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου Π.Δ. επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση α) νοσηλείας στην αλλοδαπή και β) σε περίπτωση θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή συζύγου ή συγγενούς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι β΄ βαθμού.
Στα τέλη Αυγούστου ο εν λόγω επιχειρηματίας αιτήθηκε την επιστροφή του διαβατηρίου του επικαλούμενος αυστηρώς έναν εκ των λόγων που επιτρέπεται η έκδοση – επιστροφή του διαβατηρίου, αίτημα που συνοδευόταν από επίσημα αιτιολογικά έγγραφα, ελληνικών και ξένων Φορέων, τα τελευταία επίσημα μεταφρασμένα.
»Ως εκ τούτου επιστράφηκε το αφαιρεθέν διαβατήριο για χρονικό διάστημα δύο μηνών. Σημειώνεται επιπλέον ότι, ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε την δυνατότητα εφόσον δεν συντρέχει περιοριστικός όρος σε βάρος του, να ταξιδεύει κανονικά με χρήση του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας στις χώρες Schengen, όπως και έκανε για την άσκηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Η διαδικασία αυτή ισχύει και εφαρμόζεται για όλους τους Έλληνες πολίτες».
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που αναμένεται η οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς το αίτημα ακύρωσης της διαταγής κατάσχεσης του διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη, αίτημα που έχει υποβάλλει ο ίδιος ο εφοπλιστής.
Να σημειώσουμε τέλος ότι το ΣτΕ έχει εκδώσει μία προσωρινή απόφαση αναστολής του αιτήματος Μαρινάκη που σημαίνει ότι η κατάσχεση του διαβατηρίου του εφοπλιστή ισχύει μέχρι της τελικής απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου.

Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια