Παίρνουν δραστικά μέτρα για την επιβίωση των ΕΛΤΑ


Δραστικές αποφάσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στα ΕΛΤΑ αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία ήταν προγραμμαπσμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου Ηλία Αθανασίου, λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της, μετατέθηκε.


Βασικό ζήτούμενο είναι αν τα ΕΛΤΑ θα γίνουν εταιρεία παραχής αποκλειστικά ταχυδρομικών υπηρεσιών ή, αν θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και στις άλλες αγορές, όπου σήμερα έχουν δραστηριότητες όπως είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές οι μεταφορές κεφαλαίου, οι πωλήσεις υπηρεσιών τρίτων, τηλεφωνίας, ενέργειας κλπ.
Βιωσιμότητα
Το Μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Ενδεικτική των προθέσεων είναι η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ, ο οποίος έκανε λόγο για βόμβα που κληροδοτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι σύντομα καινούργια διοίκηση θα αναλάβει μαζί με το εποπτεύον υπουργείο την εκπόνηση ενός δραστικού σχεδίου εξυγίανσης.
«Θα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά τα ΕΛΤΑ στο κομμάτι των ταχυμεταφορών και των 1οgistics», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομιών υπάρχει σχετικό κονδύλι για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Οργανισμού. Στην περίπτωση της επιλογής της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων του ομίλου και της εστίασης στις ταχυδρομικές υπηρεσίες (αλληλογραφία, δέματα κλπ), όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα υπάρξει δραματική συρρίκνωση του υφιστάμενου ιδιόκτητου δικτύου καταστημάτων και η αντικατάστασή του από δίκτυο αντιπροσώπων.
Στη δεύτερη περίπτωση εφόσον τα ΕΛΤΑ συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, το δίκτυο θα περιοριστεί μεν αλλά όχι στον βαθμό που θα επέβαλλε η αποχώρηση από τις λοιπές δραστηριότητες Πάντως η πρώτη λύση θεωρείται λιγότερο πιθανή δεδομένου ότι τα ΕΛΤΑ εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες, όπως πχ η επίδοση συντάξεων σε απομακρυσμένα σημεία.
Λιγότεροι εργαζόμενοι
Πάντως σε κάθε περίπτωση το προσωπικό θα μειωθεί σύμφωνα με το σχέδιο στρατηγικής εξυγιάνσης με πρόβλεψη για αποχώρηση 2.000 εργαζομένων προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση. Οι αποχωρήσεις αναμένεται να συντελεστούν εντός του 2020 και με την παροχή κάποιων κινήτρων. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών και θα χρηματοδοτήσει την έξοδο του προσωπικού. Το αρχικό σχέδιο που είχε εκπονήσει n προηγούμενη διοίκηση των ΕΛΤΑ σε συνεργασία με την PwC προέβλεπε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου lOO εκατ ευρώ. Ακόμη η μητρική εταιρεία θα απορροφήσει πληρως την ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές. Ενδεικτικό της ασυνέχειας μεταξύ μητρικής και θυγατρικής είναι ότι n διοίκηση της ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές ανέπτυσσε το δίκτυό της εντελώς ανεξάρτητα με το δίκτυο των ΕΛΤΑ.
Στο τιμόνι
Στην ταχυδρομική αγορά ακούγεται ότι έχουν γίνει κρούσεις για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου σε στελέχη του ευρύτερου κλάδου των μεταφορών και της πληροφορικής τεχνολογίας, ενώ δεν αποκλείεται σε κάποια από τιςεταιρείες του Οργανισμού να τοποθετηθεί εσωτερικό στέλεχος. Η παραίτηση του κ. Αθανασίου από τη διοίκηση στα ΕΛΤΑ έχει δημιουργήσει εκκρεμότητα και στην ΕΛΤΑ Courier, θυγατρική του Οργανισμού, καθώς ο κ. Αθανασίου ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκατέβαλε από το κόστος αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας περίπου 5-7εκατ ευρώ. Έτσι ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να τη βάλει τη μισθοδοσία Οκτωβρίου, δεδομένου ότι στα ΕΛΤΑ η μισθοδοσία προκαταβάλλεται. Το ποσό αυτό προήλθε από την αποζημίωση της υπηρεσίας δημοσίου συμφέροντος καθολική υπηρεσία για το έτος 2019 ύψους l5 εκατ. ευρώ που λαμβάνει καθε έτος ο Οργανισμός.

 


Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια