Ελλάδα και Αίγυπτος επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ- Απάντηση στις κινήσεις της Αγκυρας - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ελλάδα και Αίγυπτος επιταχύνουν την οριοθέτηση ΑΟΖ- Απάντηση στις κινήσεις της Αγκυρας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση την Κυριακή με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, και αποφάσισαν την επιτάχυνση της οριοθέτησης των ΑΟΖ, μετά τις κινήσεις της Αγκυρας.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων και της συμφωνίας που υπέγραψε η Αγκυρα με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο υπουργοί επεσήμαναν ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, ενώ συμφωνήθηκε να επιταχυνθεί η συζήτηση για την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Η συνάντηση Δένδια- Σούκρι έγινε μία μέρα μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο για τη συμφωνία με τη Λιβύη, όσο και για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών.

«Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Σαράι. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Σαράι πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

«Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου», επεσήμανε ακόμη ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση.

Από το Blogger.