Στη δίνη των διεθνών πιέσεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Άκρως αρνητική ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αν και στο τέλος περιορίστηκαν ελαφρώς οι πιέσεις, το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε ούτε και σήμερα να κινητοποιήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις για να κρατήσει τις στηρίξεις του, υπό το βάρος της ισχυρής διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών αλλά και αρκετών δεικτοβαρών τίτλων.
 Πηγή   capital
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 881,28 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 894,10 (+0,13%) μονάδων και 873,05 μονάδων (-2,23%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 76,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 522 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,34%, στις 2.217,20 μονάδες, ενώ στο -0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.181,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,42% στις 872,32 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -4%.
Από την έναρξη του Δεκεμβρίου και μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 20 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Η απουσία μάλιστα των ξένων long είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με τις άμυνες της αγοράς να "πέφτουν" με χαρακτηριστική ευκολία. Ενδεικτικό αυτού ήταν και το ότι σήμερα χάθηκαν με ευκολία οι στηρίξεις των 882 μονάδων, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν δείξει σημαντικές αντοχές.  
Η απουσία των ξένων, σε συνδυασμό με το αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, με τη Wall Street να καταγράφει σημαντικές απώλειες, και το οποίο φάνηκε και στη σημερινή νέα άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, στο 1,564%, αυξάνουν την επιφυλακτικότητα της αγοράς. Και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει πιθανώς σε έντονες διακυμάνσεις, δεδομένου και του κλεισίματος των ελληνικών βιβλίων.
Τη σημερινή εικόνα επιβάρυνε επίσης και η επαναξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών από την Bank of America, μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, η οποία σημείωσε ότι αν και η εικόνα των μεγεθών τους ήταν αξιοπρεπής, τηρεί επιφυλακτική στάση για τον κλάδο σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, ανάλογη αυτής που τηρούσε κατά την εκ νέου κάλυψη που ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου. Πάντως προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων για τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μείωσε την τιμή-στόχο που έδινε για τη Eurobank.
Πάντως, όπως επισημαίνουν εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, ο Δεκέμβριος έχει πολλές εκκρεμότητες που μπορούν να δώσουν μια ποιοτική στήριξη στην αγορά. Αφενός οι αυξήσεις κεφαλαίου από τη Lamda και την BRIQ Properties μπορεί να απορροφήσουν ρευστότητα, εντούτοις το σχέδιο Ηρακλής  βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποδοχής του, ενώ αναμένεται και η νομοθέτησή του. Επίσης, η αγορά πρέπει να αφομοιώσει και να υλοποιήσει το νέο φορολογικό. 
Παράλληλα, οι εξελίξεις στον κλάδο-σηματωρό της αγοράς δεν έχουν μείνει πίσω. Τουναντίον, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, γνωστοποίησε σήμερα ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο "Ηρακλής", θα νομοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα, μια εξέλιξη που η αγορά αναμένει ούτως ή άλλως.  Το ίδιο μάλιστα επισήμαναν και οι τραπεζίτες μιλώντας στο σχετικό συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Όπως τονίστηκε, ο "Ηρακλής" έχει την τεράστια εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 4,09%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με το δικό της -3,35%. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Aegean, Jumbo, Motor Oil, Eurobank, Μυτιληναίο και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% σε Φουρλή, Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Cenergy, Coca Cola και ΑΔΜΗΕ. 
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, Σαράντης, Titan και Alpha Bank έκλεισαν με μικρά κέρδη, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει στο τέλος το ενδοσυνεδριακό -3,78% που σημείωνε.
Από το Blogger.