Μόσχα: Αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη Λιβύη – Χρόνο ζήτησε ο Χαφτάρ

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. Όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώθηκε μικρή πρόοδος, αφού η συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός υπογράφηκε από τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ και τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου της Λιβύης στα ανατολικά της χώρας, αλλά ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε χρόνο μέχρι το πρωί της Τρίτης για να αποφασίσει.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περιθώριο μέχρι αύριο το πρωί για να αποφασίσει σχετικά με τη συμφωνία εκεχειρίας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χαφτάρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι, πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Αλλά και οι εκπρόσωποι του λιβυκού κοινοβουλίου δήλωσαν από την πλευρά τους  ότι δεν προτίθενται να συναντηθούν με τον Σάρατζ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, όλα τα μέρη θα πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να τηρήσουν τους όρους κατάπαυσης του πυρός.
Στο μεταξύ, πρέπει να συσταθεί επιτροπή, για να καθορίσει μια γραμμή επαφής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
Η Ρωσία και η Τουρκία υποσχέθηκαν να στηρίξουν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Νωρίτερα, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χαφτάρ, με ανάρτηση στο Twitter, διεμήνυσαν ότι «είναι ακόμη παρούσες σε όλες τις θέσεις τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη και δεν έχουν αποσυρθεί, ούτε σκοπεύουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω».
«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλο το λιβυκό έδαφος από τους παραστρατιωτικούς και τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ).
Reactions

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια