Οι 5 προϋποθέσεις για να «ανοίξει» ο τουρισμός το καλοκαίρι - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Οι 5 προϋποθέσεις για να «ανοίξει» ο τουρισμός το καλοκαίρι

Ένας δημοσιογράφος, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της Βουχάν, όταν ξέσπασε η επιδημία στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα και εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο, εμφανίστηκε ξανά έπειτα από δύο μήνες. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία και στη συνέχεια σε υποχρεωτική καραντίνα. Σε αντίθεση ωστόσο με το μαχητικό πνεύμα του εκείνες τις πρώτες ημέρες της επιδημίας, σήμερα ο Κινέζος δημοσιογράφος επιμένει ότι οι συνθήκες κράτησής του ήταν «νόμιμες και πολιτισμένες».  
Ο Λι Ζεχουά ήταν ένας από τους τρεις Κινέζους δημοσιογράφους οι οποίοι κάλυπταν τα γεγονότα τις πιο δύσκολες εβδομάδες για τη Βουχάν. Εμφανίστηκε τελευταία φορά στις 26 Φεβρουαρίου, αφότου ανήρτησε ένα βίντεο στο οποίο εικονιζοταν αρχικά να βρίσκεται υπό διωγμόν από ένα λευκό SUV κι έπειτα να αναμένει επί ώρες στο διαμέρισμά του προτού εισβάλουν σε αυτό αστυνομικοί.
Συγκεκριμένα, στο βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube, το Weibo και το Twitter στις 26 Φεβρουαρίου, το λευκό SUV εικονίζεται να προσπαθεί να βγάλει από τον δρόμο τον Λι ενώ οδηγούσε προς προάστιο της Βουχάν. Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο SUV του φώναζαν να σταματήσει.  Ο Λι πανικοβλήθηκε και βγήκε από τον δρόμο.
Αφότου επέστρεψε στο διαμέρισμά του, ο δημοσιογράφος ειδε ένστολους αστυνομικούς και άλλους με προστατευτικό εξοπλισμό να χτυπούν τις πόρτες των γειτόνων του. Ο Λι έσβησε τα φώτα και κάθησε μπροστά από τον υπολογιστή του περιμένοντας. Τρεις ώρες μετά, χτύπησαν και τη δική του πόρτα.
Τουλάχιστον τρεις άνδρες μπήκαν στον διαμέρισμά του υποστηρίζοντας ότι είναι μέλη της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας. Ο Λι μεταφέρθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου διενεργήθηκε έρευνα εις βάρος για διατάραξη της δημόσιας τάξης. Αργότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν θα του απαγγελθούν κατηγορίες επειδή είχε επισκεφθεί «ευαίσθητη περιοχή της επιδημίας», αλλά θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα.
Ο Λι, ο οποίος είχε δώσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του σε έναν φίλο, πέρασε τον επόμενο μήνα σε απομόνωση στη Βουχάν κι έπειτα στη γενέτειρά του – μία άλλη επαρχία της Κίνας. Του παρείχαν τρία γεύματα την ημέρα, βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση και μπορούσε να παρακολουθήσει τις ειδήσεις από την κρατική τηλεόραση.
Ο Λι αφέθηκε ελεύθερος στις 28 Μαρτίου. «Καθόλη τη διάρκεια της κράτησής μου, η αστυνομία έδρασε νόμιμα και πολιτισμένα», δήλωσε ο ίδιος, ενώ σε τόνο πατριωτικό ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στους ασθενείς. «Ο θεός να έχει καλά την Κίνα και τους πολίτες όλου του κόσμου ενωμένους», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του αυτές ωστόσο, όπως επισημαίνει η Guardian, ήταν σαφώς διαφορετικές από εκείνες στα πρώτα του βίντεο, όταν κάλυπτε τα γεγονότα στη Βουχάν, αφότου ένας ακόμη δημοσιογράφος είχε εξαφανιστεί.
Στα βίντεό του, μιλούσε για τις προσπάθειες μιας τοπικής επιτροπής να καλύψει νέες λοιμώξεις και είχε πάρει συνέντευξη από άρρωστους κατοίκους. Είχε επίσης επισκεφτεί ένα κρεματόριο όπου ένας εργαζόμενος είχε δηλώσει ότι κάποιοι πολίτες πληρώνονταν περισσότερα χρήματα για να μεταφέρουν σορούς.
 «Δεν θέλω να παραμείνω σιωπηλός, ή να κλείσω τα μάτια και τα αυτιά μου. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να έχω μια ωραία ζωή, με μια γυναίκα και παιδιά. Εγώ μπορώ. Το κάνω αυτό επειδή ελπίζω ότι περισσότεροι νέοι μπορούν, όπως εγώ, να σηκωθούν», έλεγε τότε.
Παρόλ’ αυτά, στο τελευταίο του βίντεο, την Τετάρτη, προτίμησε να κλείσει με μία φράση του Κομφούκιου: «Η ανθρώπινη καρδιά είναι απρόβλεπτη, ανήσυχη. Η συνάφεια με το σωστό είναι μικρή. Να είσαι εκλεκτικός, να είσαι σε ομοιομορφία ώστε να μπορείς να παραμείνεις σταθερός».
naftemporiki.gr
Από το Blogger.