Καυγάς για το «πάπλωμα»: Τελικά πόσο είναι το «μαξιλάρι» και πόσα δαπανήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Καυγάς για το «πάπλωμα»: Τελικά πόσο είναι το «μαξιλάρι» και πόσα δαπανήθηκαν εν μέσω κορωνοϊού;

Στα 16 δισ.€ κατέβασε το «μαξιλάρι» ασφαλείας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σε τηλεοπτικές  του συνεντεύξεις στον σταθμό Open και Atn1.
Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα δήλωσε ότι «δεν έχουμε αγγίξει το μαξιλάρι. Τελεία.»
Το ερώτημα βέβαια είναι πόσο είναι το «μαξιλάρι» και πόσα από τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους έχουν  δαπανηθεί, έως τώρα.
Εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση, για την ακρίβεια δεν υπάρχει ούτε απάντηση.
Πριν την κρίση ως  «μαξιλάρι» εννοούσαν  37 δισ.€ που βρήκε η κυβέρνηση στα "ταμεία".
Αυτό άλλωστε δήλωσε  εχθές και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Α.Τσίπρας ο οποίος έκανε λόγο για «μαξιλάρι» 37 δισ.€
Τώρα αίφνης το «μαξιλάρι» κατέβηκε στα 16 δισ. (15,7 για την ακρίβεια) και τα υπόλοιπα 21 δισ. βαφτίστηκαν» ως ταμειακά αποθέματα.
Πόσα από αυτά έχουν δαπανηθεί από την κυβέρνηση; Άγνωστο, γιατί κανείς δεν δίνει καμία διευκρίνιση.
Να σημειωθεί ότι το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. δεν μπορεί να πειραχθεί καθώς αποτελεί εγγύηση για το χρέος.
Με λίγα λόγια κανείς δεν μπορεί να βάλει «χέρι» σε αυτά λεφτά.
Ο υπουργός Οικονομικών όμως Χρήστος Σταϊούρας δήλωσε προχθές ότι στόχος είναι  να μην «αγγ΄9ιξουμε» το «μαξιλάρι» ούτε τον Ιούνιο!
«Φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το 'μαξιλάρι' ούτε τον Ιούνιο, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ' ωφελεία της κοινωνίας» είπε πιο συγκεκριμένα.
Αλλά για πιο «μαξιλάρι» μίλησε ο Χ.Σταϊκούρας; Αυτό των 15,7 που δεν μπορεί να αγγίξει εκ των πραγμάτων ή αυτό των 21 δισ. το οποίο χαρακτήρισε ως ταμειακό απόθεμα!
 Αλλά η υπόθεση μπερδεύεται πιο πολύ από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης.
Είπε πιο ειδικά:
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αγγίξει το μαξιλάρι: Ούτε το μαλακό ούτε το σκληρό.
Η Ελλάδα πορεύεται και η κυβέρνησε ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τα δικά μας χωρίς το μαξιλάρι. Ούτε το «σκληρό» ούτε το «μαλακό».
Ποιο «μαξιλάρι» εδώ εννοεί ο Α.Γεωργιάδης; Ποιο είναι το «σκληρό» και ποιο το «μαλακό»;
Εάν δεχθούμε ότι το «σκληρό» είναι τα; 15,7 τότε το μαλακό αναμφισβήτητα είναι τα 21 δισ. Αυτά δηλαδή που ο υπουργός Οικονομικών ονόμασε ως «ταμειακά διαθέσιμα»!
Επίσης ο Α.Γεωργιάδης είπε:
«Επίσης καλό είναι το «μαξιλάρι» αυτό να μην το ακουμπήσουμε ή να το ακουμπήσουμε όσο το δυνατό λιγότερο γιατί θα είναι ένα κακό σήμα για τις αγορές. (…) Εγώ ονομάζομαι Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης και σας λέω: Δεν έχουμε  ακουμπήσει το μαξιλάρι. Τελεία».
Τελικά θα μας πουν από την κυβέρνηση τι γίνεται; Ποιο είναι «μαξιλάρι»; Πόσο είναι; Τα 21 δισ. τι ακριβώς είναι: «Μαξιλάρι» ή ταμειακά διαθέσιμα; Και αν είναι τελικά ταμειακά διαθέσιμα πόσα από αυτά έχουν δαπανηθεί;
Μάλιστα ο Α.Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα 2 δισ.€ που δανειστήκαμε εχθές είναι ταμειακά διαθέσιμα. "Ταμειακά" μπορεί να είναι  διαθέσιμα στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για... χρέος  τα οποία προστίθενται στο υπάρχον.
Η χώρα χρειάζεται σαφήνεια και καθαρές κουβέντες στο τι κατάσταση επικρατεί σήμερα, αλλά κυριότερα πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τον Ιούνιο.
Τι θα γίνει δηλαδή τον Ιούνιο όπου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να ακουμπήσει το «μαξιλάρι»;
Από το Blogger.