«Βήμα για την προστασία του Βράχου της Ακρόπολης» - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

«Βήμα για την προστασία του Βράχου της Ακρόπολης»

Μια μοναδική για τα ελληνικά –πολεοδομικά– χρονικά απόφαση έλαβε προχθές το βράδυ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ΚΑΣ προέκρινε την καθαίρεση των δύο τελευταίων ορόφων ξενοδοχείου που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία στην περιοχή Μακρυγιάννη, υπέρ της προστασίας του Βράχου της Ακρόπολης. Η υπουργός Πολιτισμού, μάλιστα, επεσήμανε πως όποια αποζημίωση τυχόν κι αν δοθεί στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, αυτή είναι υποδεέστερη από την αξία του μνημείου. Η εξέλιξη αυτή θέτει ενώπιον των ευθυνών του και το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει αναλάβει να αναθεωρήσει τους ήδη εξαιρετικά υψηλούς όρους δόμησης στην περιοχή.
Η απόφαση του ΚΑΣ δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί, ώστε να γίνουν αντιληπτές οι λεπτομέρειές της, ωστόσο η ίδια η υπουργός Λίνα Μενδώνη έδωσε χθες (ΣΚΑΪ 100,3) το περίγραμμα των όσων θα ισχύσουν για το ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5. «Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί και το θέμα στο ΚΑΣ, για να συζητηθεί και να εξεταστεί σε τι ύψος λογικά πρέπει να είναι αυτό το κτίριο. Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο έπρεπε να είναι στα 24 μέτρα ύψος συν βεβαίως τις απολήξεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει για διάφορα έργα, όπως μηχανήματα ή κάποιες πέργκολες κ.ά. Δηλαδή γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των τελευταίων δύο ορόφων. Ηταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Παρ’ όλα αυτά πρέπει κανείς να σκεφθεί ποιο είναι το μείζον αγαθό στην περιοχή».
Η απόφαση είναι μια νίκη για τους κατοίκους της περιοχής, που στράφηκαν κατά του συγκεκριμένου κτιρίου, καθώς και ακόμα ενός που έχει κατ’ αρχάς αδειοδοτηθεί αλλά δεν έχει χτιστεί. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του Βράχου της Ακρόπολης και για την εξασφάλιση ηπιότερων όρων δόμησης στην περιοχή του Μακρυγιάννη», λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, νομικός, που εκπροσώπησε τους κατοίκους στο ΣτΕ και στο ΚΑΣ. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί ακόμα μία απόφαση του ΣτΕ, σε προσφυγή που άσκησε η ιδιοκτήτρια του έτερου κτιρίου (στην οδό Μισαραλιώτου, που δεν έχει ακόμα ανεγερθεί) κατά της ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης του ΥΠΠΟ. Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να κρίνει ακόμα και τους όρους δόμησης που θα πρέπει να ισχύσουν στην περιοχή.
Καθημερινή
Από το Blogger.