Αυτό θα είναι το τζιπ που θα αντικαταστήσει τα Mercedes του Στρατού; - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ NEWSKAMATERO

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Αυτό θα είναι το τζιπ που θα αντικαταστήσει τα Mercedes του Στρατού;

Μόλις πριν από λίγες ημέρες γράφαμε στο enikos.gr για την αποκρατικοποίηση της ΕΛΒΟ και τους υποψήφιους μνηστήρες. Επανερχόμαστε στο θέμα και θα το κάνουμε αρκετές φορές μέχρι το τέλος της διαδικασίας αφού κάθε ημέρα που περνάει αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για τις προσφορές που καταθέτουν οι υποψήφιοι αλλά και τις βλέψεις που έχουν για τον Ελληνικό Στρατό.
Οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν πάρει πολύ σοβαρά την διαγωνιστική διαδικασία και καταθέτουν πολύ δυνατή προσφορά. Φαίνεται ότι έχουν λάβει την άδεια από τους Αμερικανούς κατασκευής μίας παραλλαγής του Παντός Εδάφους Τακτικού Οχήματος Oshkosh J-LTV.
Πρόκειται για ένα όχημα το οποίο αναπτύχθηκε το 2006 με την εμπειρία που είχαν αποκομίσει οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, όπου φάνηκαν τα μειονεκτήματα των γνωστών μας Hummer, που διαθέτει και ο Ελληνικός Στρατός, τα οποία κατασκευάστηκαν στην ΕΛΒΟ.
Σε αντίθεση με τα Humvee, που δεν σχεδιάστηκαν ως οχήματα με θωράκιση και αποδείχθηκαν ευάλωτα στις επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, το
Oshkosh J-LTV (Joint Light Tactical Vehicle) έχει σχεδιαστεί εξαρχής με θωράκιση προστασίας του προσωπικού και αντοχής σε εκρηκτικούς μηχανισμούς μικρής ισχύος. Έχει βάρος περίπου 4,6 τόνους, μήκος 6,2 μέτρα πλάτος 2,5 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Εφοδιάζεται με κινητήρα diesel 6,6 λίτρων απόδοσης 340 ίππων και η μετάδοση επιτυγχάνεται μέσω αυτόματου κιβωτίου 6 ταχυτήτων. Έχει επιχειρησιακή αυτονομία 480 χιλιομέτρων κι αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 110 χλμ/ώρα. Στην βασική του διαμόρφωση μεταφέρει 4 άτομα, έναν οδηγό και 3 πλήρωμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί, που καταθέτουν προσφορά διεκδίκησης της ΕΛΒΟ, έχουν στόχο την κατασκευή των υπερσύγχρονων οχημάτων στην Ελλάδα και την διεκδίκηση του συμβολαίου αντικατάστασης των 10.000 Mercedes του Ελληνικού Στρατού.
Η επιλογή των Ισραηλινών δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η ΕΛΒΟ έχει κατασκευάσει για λογαριασμό του Στρατού φορτηγά Oshkosh, που σημαίνει ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές αλλά και τεχνογνωσία.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του 2015 την παραγγελία 16.901 οχημάτων προς 6,7 δισ. ευρώ.
Δείτε το βίντεο με τις δυνατότητες του προτεινόμενου οχήματος:
Από το Blogger.